Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Proces so sociálnou pracovníčkou v prípade utýranej Lucky 12.1. nebude

Ilustračné foto Foto: TASR

Posledné pojednávanie v tejto veci sa uskutočnilo 9. novembra minulého roka.

Bratislava 11. januára (TASR) – Hlavné pojednávanie v prípade sociálnej pracovníčky Márie H., ktorá je obžalovaná zo zanedbania si povinností v súvislosti s utýraním päťročnej Lucky Luknárovej, sa v utorok (12.1.) neuskutoční. TASR o tom informoval Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave.

"Predmetná vec bola prerozdelená a pridelená novému zákonnému sudcovi. Z uvedeného dôvodu, ako aj z dôvodu potreby preštudovania spisu novým zákonným sudcom (samosudcom), bol zrušený termín hlavného pojednávania vytýčený na 12.1.2016," uviedol Adamčiak.

V pojednávaní sa však bude pokračovať plynule ďalej, hneď ako si nová sudkyňa spis naštuduje.

"Dňa 18.12.2015 bola obžalovaná v zmysle Trestného poriadku prípisom vyzvaná, aby sa vyjadrila, či súhlasí so zmenou samosudcu. Súdu už bol doručený súhlas obžalovanej M. H. so zmenou samosudcu, čo znamená, že sa bude pokračovať v doteraz vykonanom dokazovaní," vysvetlil Adamčiak.

Vo veci tak vytýčia nový termín hlavného pojednávania.

Posledné pojednávanie v tejto veci sa uskutočnilo 9. novembra minulého roka. Sudca Okresného súdu Bratislava II však pojednávanie odročil, nakoľko sa na súd nedostavil svedok, ktorého je v prípade potrebné vypočuť. Podľa prokurátora by mohol svedok okrem iného ozrejmiť, ktorý pracovník Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny mal pridelenú dokumentáciu týkajúcu sa zosnulej Lucky. Ide o bývalého zamestnanca úradu.

Sudca pôvodne odsúdil úradníčku na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov. Zároveň jej uložil zákaz výkonu povolania na rovnako dlhý čas. Mária H. podala proti trestnému rozkazu odpor, súd preto vytýčil hlavné pojednávanie. Za nedbanlivostný prečin marenia úlohy verejným činiteľom jej hrozí väzenie na jeden až päť rokov.

Juraja a Alexandru Hrotákovcov súd v marci minulého roka právoplatne odsúdili za to, že na smrť utýrali maloletú Lucku Luknárovú. Juraj Hroták si odsedí za mrežami 18,5 roka, matka Lucky 14 rokov.