Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Proces s Anjelom smrti sa vo štvrtok neuskutoční

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Senát Okresného súdu Bratislava I zrušil proces v kauze bývalého ošetrovateľa z nemocnice na bratislavských Kramároch Jaroslava D.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Senát Okresného súdu Bratislava I zrušil proces v kauze bývalého ošetrovateľa z nemocnice na bratislavských Kramároch Jaroslava D., označovaného médiami ako Anjel smrti, ktorý bol pôvodne naplánovaný na štvrtok 18. decembra.

Dôvodom je práceneschopnosť člena senátu. "Súd po dohode s procesnými stranami (prokuratúra, obhajoba - poznámka TASR) vytýči nový termín hlavného pojednávania," povedal dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Nižší súd vo veci koná už po tretí raz, keď Jaroslava D. pôvodne odsúdil už dva razy na úhrnný 20-ročný trest odňatia slobody, a to v apríli tohto roku a v máji minulého roku. Naposledy odvolací Krajský súd v Bratislave v júli tohto roku prípad opätovne vrátil na nižší súd z procesných dôvodov a nariadil, aby sa vec nanovo prerokovala a rozhodlo sa v nej. Konať začal nanovo Okresný súd Bratislava I na začiatku novembra, keď predvolal piatich svedkov, z ktorých sa dostavili traja - dvaja lekári a jedna staničná sestra.

Okresný súd Bratislava I už 9. apríla tohto roku Jaroslava D. opätovne odsúdil na 20-ročný trest odňatia slobody. Trest, ktorý nebol právoplatný, si mal odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu súd uložil dvojročný ochranný dohľad a rovnako dvojročný zákaz činnosti v oblasti zdravotníctva. Senát ho zároveň uznal za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy a za držanie psychotropných a omamných látok.

Jaroslav D. mal v júni 2011 svojej pacientke Ľuboslave S. vo vážnom stave úmyselne podať lieky, z ktorých jeden sa používa na celkovú anestéziu a druhý na liečbu vysokého krvného tlaku, a spôsobiť jej tým smrť. Išlo o lieky Esmerol a Ebrantil a krátko pred smrťou jej dal aj liek Propofol. "Senát je názoru, že po dlhoročnej praxi si obžalovaný lieky nemohol pomýliť," povedal okrem iného v zdôvodnení aprílového verdiktu predseda senátu. Obhajca Jaroslava D. sa hneď po vynesení rozsudku odvolal, a teda kauzou sa zaoberal odvolací Krajský súd v Bratislave.

Bolo vylúčené, že by si obžalovaný mohol zameniť lieky Ebrantil a Novalgin. Povedala prokurátorka, ktorá navrhla, aby bol Jaroslav D. uznaný za vinného a opätovne mu bol uložený trest odňatia slobody vo výške 20 rokov odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia a tiež dvojročný ochranný dohľad.

"Nebol predložený žiadny nový dôkaz, ktorý by preukázal vinu môjho klienta. Vrátili sme sa do čias inkvizície, keď jediným dôkazom bolo pôvodne priznanie viny obžalovaného. Išlo o proces z 13. storočia,"
povedal v záverečnej reči advokát. "Nebolo preukázané, že by sa skutok stal a navrhujem, aby bol môj klient oslobodený," povedal ďalej právny zástupca. "Je mi ľúto, čo stalo," povedal Jaroslav D.

Jaroslava D. vlani odsúdili za vraždu na 20 rokov väzenia. Voči rozsudku sa odvolal na KS v Bratislave, ktorý v súdnom konaní našiel chyby, a tak rozsudok nižšieho súdu zrušil s tým, že má znovu rozhodnúť. Nižší súd Jaroslava D. uznal 22. mája 2013 za vinného z obzvlášť závažného trestného činu vraždy za to, že 10. júna 2011 úmyselne usmrtil pacientku, 63-ročnú Ľuboslavu S. podaním liekov.

Trest si mal odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Senát okrem uvedeného trestu nariadil dvojročný zákaz pôsobenia v zdravotníctve a dvojročný ochranný dohľad. Súd ho odsúdil okrem vraždy aj za držanie psychotropných a omamných látok.