Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Proces s bývalým spevákom skupín Krátky proces a Juden Mord odročili

Dôvodom odročenia bola ospravedlnená neúčasť spoluobžalovaného Drahomíra Č. a jeho advokáta.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Okresný súd Bratislava III musel dnes odročiť proces s bývalým spevákom skupín Krátky proces a Juden Mord a hercom Rastislavom R. a spoluobžalovaným Drahomírom Č. v kauze bitky v bratislavskom klube Obluda, ktorá sa odohrala v roku 2008.

Dôvodom odročenia bola ospravedlnená neúčasť spoluobžalovaného Drahomíra Č. a jeho advokáta. Hlavné pojednávanie je odročené na neurčito. Povedal dnes pre TASR právny zástupca Rastislava R. Ladislav Kuruc.

Pôvodne Rastislava R. koncom septembra minulého roka Okresný súd Bratislava III oslobodil spod obžaloby z propagácie fašizmu. Rovnako oslobodil aj spoluobžalovaného Drahomíra Č. Obaja sa mali zapojiť do konfliktu v bratislavskom bare Obluda pred viac ako štyrmi rokmi. Nižší súd ich však odsúdil na podmienečné tresty iba za výtržníctvo.

"Okresný súd Bratislava III dňa 27. septembra 2011 uznal za vinných z prečinu výtržníctva obžalovaných R. R. a D. Č.," povedal pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Rastislava R. odsúdili na sedem mesiacov s podmienečným odkladom na 14 mesiacov a Drahomíra Č. na desať mesiacov s podmienečným odkladom na 20 mesiacov. V prípade prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd súd podľa hovorcu oboch obžalovaných oslobodil. Rozsudok vtedy nebol právoplatný. KS vec vrátil prípad naspäť prvostupňovému súdu, a to z dôvodu procesného pochybenia sudkyne Okresného súdu Bratislava III, ktorá rozhodla v dvoch skutkoch, pričom mala rozhodovať o skutku v jednočinnom súbehu.

Podľa obžaloby Rastislav R. a Drahomír Č. vyprovokovali v bratislavskom bare Obluda konflikt. Pôvodne polícia obvinila z výtržníctva a propagácie fašizmu troch mužov vrátane Petra L. Obvinení mali podľa polície 21. júla 2008 okolo 18.30 h v Bratislave na Opatovskej ulici vtrhnúť do baru a tam najprv verbálne a potom fyzicky napadnúť prevádzkara podniku a prítomných zákazníkov. Pritom vraj oblečením a pokrikom hesiel verejne prejavovali sympatie k fašizmu.