Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Proces s expredsedom Matice slovenskej odročili na november

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto

Obžalovaný Jozef M. pokladá za absurdné, že by túto inštitúciu niekedy chcel úmyselne poškodiť. Tvrdí, že celých 20 rokov pracoval na tom, aby Matica slovenská fungovala ako národná ustanovizeň.

Bratislava 23. septembra (TASR) - V procese s bývalým šéfom Matice slovenskej (MS) Jozefom M. vypovedali dnes na Okresnom súde Bratislava III traja svedkovia. "Okresný súd Bratislava III odročil hlavné pojednávanie na 4. novembra, na ktoré budú predvolaní poslední traja navrhovaní svedkovia," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

V tejto kauze sa naposledy pojednávalo koncom júna, kedy vypovedali dvaja svedkovia. Medzi nimi aj súčasný predseda MS Marián Tkáč.

Obžalovaný Jozef M. pokladá za absurdné, že by túto inštitúciu niekedy chcel úmyselne poškodiť. Tvrdí, že celých 20 rokov pracoval na tom, aby Matica slovenská fungovala ako národná ustanovizeň. Tvrdenie, že jej chcel uškodiť, stojí podľa neho na vode.

Prokurátor ho obžaloval z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ako predseda verejnoprávnej inštitúcie mal 19. decembra 2007 podpísať zmluvu o prevzatí dlhu Matičného fondu, ktorou MS zaviazal na jeho splatenie. Podľa obžaloby tým spôsobil škodu 202.393,55 eura (6.097.308,20 Sk). Hrozí mu desať- až 15-ročné väzenie.