Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Proces s gangom Volodymyra Y. v kauze dvoch vrážd museli odročiť

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa polície založil Volodymyr Y. zločineckú skupinu v roku 1999 a riadil ju až do roku 2003. Gang pôsobil na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, Ukrajine a Bielorusku.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Odvolací Krajský súd v Bratislave musel dnes odročiť proces s ukrajinským bossom Volodymyrom a jeho ďalšími troma komplicmi, ktorých nižší súd koncom júla minulého roku oslobodil v kauze dvoch vrážd Sergeja Chaplického a Petra Gala.

Voči tomuto verdiktu sa odvolal prokurátor preto vo veci koná vyšší KS. Dôvodom dnešného odročenia bolo, že jeden z advokátov je na služobnej ceste, ďalší mal kolíziu pojednávaní. Jednému z obžalovaných sa nepodarilo doručiť Mykolu Sh. sa nepodarilo na Ukrajinu doručiť predvolanie, jeho advokát však ako jediný prišiel. Vasyl P. požiadal o pojednávanie v neprítomnosti, rovnako ako aj boss Volodymyr Y., ktorého teda neeskortovali.

Odročený termín je stanovený na 22. januára. Eduard. V., Vasyl P. a Mykol Sh. sú od 27. júla na slobode. Poslední dvaja naspäť na Ukrajine.

Ukrajinského bossa Volodymyra Y. a jeho troch komplicov, ktorých oslobodil koncom júla spod obžaloby senát Okresného súdu Bratislava I v kauze spomínaných dvoch vrážd - Sergeja Chaplického a Petra Gala, prepustili hneď v ten deň na slobodu. Bývalého ukrajinského boxera však ihneď po prepustení z bratislavského Ústavu na výkon väzby zadržali kukláči, tak ako aj v minulosti - 31. decembra 2007. Následne bol obvinený z ďalšej vraždy - v poradí už ôsmej a inej trestnej činnosti. Volodymyr Y. je vo väzbe takmer 11 rokov. Právoplatný bol nad ním len rozsudok v prípade pašovania kradnutých automobilov a legalizácii príjmov z trestnej činnosti.

Okresný súd v prípade vraždy Chaplického a Gala rozhodol na základe zásady "in dubio pro reo" z dôvodu viacerých pochybností. Rozhodujúca bola výpoveď dvoch znalcov, ktorí spochybnili miesto činu uvádzané obžalobou. Z hľadiska krvných stôp konštatovali usmrtenie v byte na Dudvážskej ulici, a nie na parkovisku pri reštaurácii Aušpic, ako sa uvádzalo v obžalobe. V druhom bode obžaloby boli rozhodujúce výpovede dvoch svedkov, ktorí potvrdili osobné stretnutie s poškodeným Galom, a to po uvedenom dátume jeho smrti. Telo poškodeného nebolo nikdy nájdené.       

Podľa predsedu senátu nižšieho súdu nebolo dokázané počas celého procesu, že by sa skutky stali a že by ich spáchali obžalovaní. Obžaloba krajského prokurátora bola postavená len na výpovedi jedného utajeného svedka. Jeho výpoveď však vyvrátili viacerí svedkovia a znalci. Išlo najmä o polohu tela a miesto zavraždenia Chaplického, keď došlo k usmrteniu v byte, a nie v parku Aušpic. Vo výpovedi bolo viacero rozporov a pochybností.      

Kvarteto je obžalované aj v prípade ďalších piatich vrážd. Najbližšie hlavné pojednávanie je v tomto prípade naplánované pred iným senátom KS na začiatok septembra. V tomto prípade bratislavský KS rozsudkom z februára 2009 odsúdil Volodymyra Y., Eduarda V., Vasyla P. a Mykolu Sh. na doživotie za spomínaných päť vrážd, z ktorých štyri obete údajne patrili medzi členov gangu. Najvyšší súd SR však tento rozsudok v lete 2010 zrušil a vrátil prípad na prvostupňový súd. Jedným z dôvodov zrušenia rozsudku má byť nutnosť prehratia kompletných zvukových záznamov z cely Eduarda V. Polícia ho s nastrčeným agentom nahrávala niekoľko mesiacov.

Ukrajinec čelil obvineniam vo viacerých prípadoch, zatiaľ bol odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky. Podľa polície založil Volodymyr Y. zločineckú skupinu v roku 1999 a riadil ju až do roku 2003. Gang pôsobil na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, Ukrajine a Bielorusku. Okrem iného mal obchodovať s kradnutými autami.