Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Proces s ukrajinským bossom Volodymyrom Y. stále nemôže pokračovať

Na archívnej snímke Volodymyr Y. v sprievode policajných príslušníkov Foto: TASR/Martin Baumann

Ďalších dvoch obžalovaných v spomínanej kauze piatich vrážd - Eduarda V. a Mykolu Sh. - KS v druhej polovici októbra minulého roku odsúdil na 22 rokov odňatia slobody.

Bratislava 21. februára (TASR) - Proces s ukrajinským bossom Volodymyrom Y. a ďalším obžalovaným Vasyľom P. v kauze piatich vrážd stále nemôže pred Krajským súdom v Bratislave (KS)pokračovať, a to pre dlhšiu práceneschopnosť Volodymyra Y.

Stále, podľa predsedu senátu KS v Bratislave trvá stav, ako o ňom informoval na začiatku tohto mesiaca. "Krajský súd v Bratislave zisťoval zdravotný stav obžalovaného V. Y., nakoľko na predchádzajúce hlavné pojednávanie zaslal obžalovaný písomné ospravedlnenie neúčasti na procese z dôvodu práceneschopnosti. V januári tohto roku bol súdu doručený výpis chorobopisu obžalovaného v ukrajinskom jazyku, ktorý súd následne zaslal tlmočníkovi na vypracovanie prekladu. Po dôkladnom oboznámení sa s ním súd zváži ďalší procesný postup, prípadne vytýčenie nového termínu hlavného pojednávania," uviedol 2. februára pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Ďalších dvoch obžalovaných v spomínanej kauze piatich vrážd - Eduarda V. a Mykolu Sh. - KS v druhej polovici októbra minulého roku odsúdil na 22 rokov odňatia slobody. Súd ich 19. októbra 2015 uznal vinných z trestného činu vraždy a ďalších trestných činov. Išlo o výnimočné a úhrnné tresty, ktoré by si mali odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. V roku 1998 zavraždili najprv dvoch členov pôvodne spoločnej podskupiny v obci Jablonica v okrese Senica. K vraždám došlo až po súhlase bossa Volodymyra Y. Svoje obete zastrelili. V tom istom roku zastrelili svojich dvoch ďalších bývalých komplicov v katastri mesta Stupava. Poslednú obeť postrelili na bratislavskej Kolibe, a potom ju uškrtili elektrickým káblom a hodili zviazanú do Dunaja.

Senát v októbri minulého roku konal vo veci po približne dvoch rokoch, keď Volodymyra Y. a Vasyľa P. vylúčil najprv na samostatné konanie, keďže sa na pojednávanie nedostavovali a ani nedávali súhlas svojim obhajcom na konanie v ich neprítomnosti.

Volodymyr Y. sa od jesene 2013 nachádza na Ukrajine a aj keby mal cestovný pas, ktorý v minulosti nemal, na Slovensko by prísť nemohol, keďže je administratívne z územia SR vyhostený. Bývalý ukrajinský boxer strávil na Slovensku takmer 12 rokov vo väzbe.

V kauze piatich vrážd komplicov gangu už raz KS rozhodol, keď obžalovaným uložil doživotné tresty odňatia slobody. Najvyšší súd SR však prípad vrátil späť prvostupňovému súdu.

Volodymyra Y. prepustil z väzby na jeseň 2013 trnavský súd na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR. Keďže Volodymyra Y. už v minulosti úrady vyhostili, na území Slovenska zostať nemohol. Na základe administratívneho vyhostenia bol 19. septembra 2013 odovzdaný na hraničnom priechode Vyšné Nemecké ukrajinskej strane. Ukrajinec bol aj v minulosti niekoľkokrát prepustený na slobodu, okamžite ho však zadržali policajti, obvinili z ďalšej trestnej činnosti a na základe toho ho súdy opäť vzali do väzby. Aj po tom, ako ho 17. septembra 2013 prepustil súd na slobodu, čakali pred väznicou policajti. Vtedy ho však eskortovali do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove, odkiaľ ho neskôr previezli na slovensko-ukrajinskú hranicu.

Na Slovensku stíhajú Volodymyra Y. vo viacerých kauzách. Na Okresnom súde v Trnave čelí obžalobe z vraždy spolumajiteľa erotického salóna Dallas v Galante. Na tento súdny proces, ako aj na pojednávanie pred KS v Bratislave sa nedostavuje.

Volodymyr Y. bol spolu s ďalšími tromi mužmi obvinený vo vyššie spomínanej kauze z piatich vrážd svojich podriadených. Vo februári 2009 ich KS v Bratislave odsúdil na doživotie, avšak Najvyšší súd SR verdikt zrušil a nižší súd musí rozhodnúť znovu. Okrem toho ho stíhali aj v prípade ďalších dvoch vrážd, avšak súdy ho spod obžaloby právoplatne oslobodili.

Ukrajinec bol zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky, ktoré si odsedel. Podľa polície bol Volodymyr Y. hlavou zločineckej skupiny od konca 90. rokov. Gang údajne pôsobil na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku. Okrem iného sa mal zaoberať lízingovými a poisťovacími podvodmi a krádežami áut.