Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Proces v kauze Dobytkár trvá 16 mesiacov,vykonávajú sa listinné dôkazy

Na snímke sprava Robert Kaliňák a obžalovaný Norbert B. pred pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 17. mája 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Hlavné pojednávanie je stále pri dôkazoch prokuratúry, po ich skončení bude nasledovať ešte obhajoba.

Banská Bystrica 20. júna (TASR) - Vykonávaním listinných dôkazov pokračoval v utorok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces v korupčnej kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) v súvislosti s prideľovaním agrodotácií. Hlavné pojednávanie je stále pri dôkazoch prokuratúry, po ich skončení bude nasledovať ešte obhajoba.

Proces sa začal vlani 25. februára. Doteraz vypovedali obžalovaní, svedkovia, medzi nimi aj exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná i predseda SNS Andrej Danko, keďže rezort bol v tom čase pod gesciou SNS. Výsluch majú za sebou i viacerí žiadatelia o nenávratný finančný príspevok PPA.

Obhajca nitrianskeho podnikateľa Norberta B. Robert Kaliňák, ktorý tvrdí, že Dobytkár patrí medzi typické prípady politických procesov posledných troch rokov, si nemyslí, že sa proces skončí napríklad do konca septembra. "V tomto prípade si to neviem predstaviť, je tu ešte obrovské množstvo svedkov a ďalších dôkazov, ktoré treba vykonať. To sa nedá urýchliť," reagoval pre TASR.

Podľa Kaliňáka ani po 16 mesiacoch trvania procesu sa prokuratúre nepodarilo preukázať jediný žalovaný skutok. Naopak, počas neho vraj došlo k takým zmenám výpovedí svedkov, že obžaloba stratila zmysel.

"Dobytkár sa vyznačuje najmä tým, že prokurátor predložil už tretiu verziu obžaloby, z toho dve písomne, a preto aj súd má zásadný problém posúdiť, o čo vlastne ide. Postupom času stále viac pribúdajú dôkazy, ktoré hovoria o tom, že obžaloba je postavená na hlinených nohách. Tie sa rozsypali. Na základe tohto prípadu boli ľudia vo väzbe niekoľko mesiacov, jeden v nej zomrel a druhému sa tak výrazne zhoršilo zdravie, že zomrel počas procesu," zdôraznil Kaliňák.

Obžalobe z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti čelí okrem Norberta B. aj finančník Martin K., exšéfovia PPA Juraj K. a Ľubomír P., podnikateľ Peter K., právnik Milan K. a Viktor M., ktorý ako jediný vinu priznal. Rovnako aj päť právnických osôb. Prokurátor podal obžalobu pôvodne na osem ľudí, ale Ľubomír K. v marci zomrel a z tohto dôvodu ŠTS rozhodol o zastavení trestného stíhania.