Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Proces v kauze vraždy Miroslava Sýkoru bude pokračovať v septembri

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sýkoru mali zavraždiť vo februári 1997 na parkovisku hotela Holiday Inn na Bajkalskej ulici v Bratislave.

Bratislava 19. mája (TASR) - Výpoveďami troch svedkov pokračoval dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I proces v prípade vraždy zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru spred 20 rokov.

Hlavné pojednávanie tento nižší súd dnes odročil na september. Dnes malo pôvodne vypovedať sedem svedkov. Za tri dni procesu, od stredy 17. mája, vypovedalo dovedna šesť svedkov. Informoval dnes TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Naposledy sa vo veci pojednávalo začiatkom februára, keď pokračovalo dokazovanie výsluchom chráneného svedka prostredníctvom telemosta.

 Vo februári vypovedal na súde v tejto veci aj Mikuláš Černák, bývalý boss banskobystrického podsvetia a viacnásobný vrah. Vo svojej výpovedi usvedčil troch z pätice obžalovaných – Ľuboša F., Richarda B., prezývaného Kofola, a Milana M.

Podľa poznatkov Černáka Sýkoru zastrelili členovia vlastnej skupiny na čele s dnes nebohým Petrom Križanovičom alias Duranom. Stalo sa tak po roztržke týkajúcej sa nerozdelenia lupu získaného lúpežou nitrianskej pobočky VÚB banky v januári 1996.

Z vraždy Miroslava Sýkoru obžaloval prokurátor Mareka L., Richarda B., Milana M. a Ľuboša F. Posledný menovaný je považovaný za šéfa podsvetia Nitry. V súčasnosti čelí odvolaciemu konaniu na Najvyššom súde (NS) SR a v minulosti bol za inú trestnú činnosť právoplatne odsúdený Krajským súdom v Nitre. Odvolacie konanie s Ľubošom F. je naplánované na NS SR na koniec mája.

Sýkoru mali zavraždiť vo februári 1997 na parkovisku hotela Holiday Inn na Bajkalskej ulici v Bratislave. Podľa obžaloby prišiel k hotelu na vozidle Audi A 100 spolu s jedným ochrankárom. Keď vystúpili z auta, ochrankára zasiahli do chrbta streľbou zo samopalu. Samotného Sýkoru najprv zasiahli tromi ranami do nohy, po čom spadol na zem. Sýkora sa však snažil brániť svojou zbraňou značky Smith & Wesson. Útočníci ho vzápätí dorazili streľbou zo samopalu, pričom mu podľa obžaloby výstrelmi spôsobili 13 poranení hlavy a hrudníka.