Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Proces v prípade vraždy bossa Sýkoru bude pokračovať v októbri

Ilustračné foto Foto: TASR

Súdu bolo doručené ospravedlnenie neúčasti jedného z obhajcov a zároveň doručená informácia, že jeden z obžalovaných bol vzatý do väzby v inej trestnej veci.

Bratislava 24. mája (TASR) - Proces v kauze vraždy zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru, ktorý mal pokračovať oddnes, sa neuskutočnil a bude sa v ňom pokračovať až v októbri.

Predseda senátu Okresného súdu Bratislava I dnes hlavné pojednávanie odročil na 18. až 20. októbra. Dôvodom bolo, že súdu bolo doručené ospravedlnenie neúčasti jedného z obhajcov a zároveň doručená informácia, že jeden z obžalovaných bol vzatý do väzby v inej trestnej veci. Pôvodne sa vo veci malo konať oddnes do štvrtka.

Naposledy sa proces uskutočnil vo februári tohto roku. Minulý rok v októbri sa na pojednávanie dostavil aj hlavný obžalovaný Ľuboš F., považovaný za bossa nitrianskeho podsvetia a jedného z posledných žijúcich bossov starej gardy. Ľuboša F. prepustili z výkonu trestu odňatia slobody začiatkom októbra 2015.

Vo výkone trestu odňatia slobody bol od druhej polovice mája 2013, keď bol predtým právoplatne odsúdený Krajským súdom v Nitre na tri roky v kauze cukrovaru. K procesu v kauze vraždy Sýkoru sa Ľuboš F. nevyjadroval, odmietol však svoju vinu.

V júni 2015 vypovedali na súde v prípade vraždy Sýkoru dvaja obžalovaní – Marek L. a Milan M. Obaja svoju vinu popreli. "Ku skutku môžem povedať, že od začiatku tvrdím, že s tým nemám absolútne nič spoločné," povedal na pojednávaní Marek L. K samotnému prípadu sa odmietol vyjadriť s tým, že korunný svedok v tejto veci podľa neho začal meniť a dopĺňať svoje výpovede už pri výsluchoch na polícii, takže bližšie by sa vyjadril až po jeho výpovedi pred súdom. Ostatných obžalovaných pozná alebo sa s nimi stretol pri podnikaní či v reštaurácii. So zavraždeným Sýkorom podľa neho nemal žiaden kontakt.

Z vraždy Miroslava Sýkoru obžaloval prokurátor Mareka L., Richarda B., prezývaného Kofola, Milana M. a Ľuboša F. Sýkoru zavraždili vo februári 1997 na parkovisku Holiday Inn na Bajkalskej ulici v Bratislave. Podľa obžaloby prišiel Sýkora k hotelu na vozidle Audi A 100 spolu s jedným ochrankárom. Keď vystúpili z vozidla, ochrankára zasiahli do chrbta streľbou zo samopalu.

Samotného Sýkoru najprv zasiahli troma ranami do nohy, po čom spadol na zem. Sýkora sa však snažil brániť svojou zbraňou značky Smith & Wesson. Útočníci ho vzápätí dorazili streľbou zo samopalu, pričom mu podľa obžaloby výstrelmi spôsobili 13 poranení hlavy a hrudníka.

Sýkora pochádzal z diplomatickej rodiny, študoval v Moskve a Bratislave. Jeho impérium po jeho smrti "zdedili" štyria jeho nástupcovia - neprávoplatne odsúdený Róbert L., alias Kýbel, právoplatne odsúdení František Borbély a Ladislav Bališ a v roku 2004 zavraždený Peter Čongrády.