Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Procházka je podľa Abraháma v bezvýchodiskovej situácii

Člen rady KDH Radoslav Procházka 26. januára 2013 v Banskej Bystrici oznámil, že vo voľbách už nikdy nebude figurovať na kandidátke KDH. Ako oznámil na tlačovej konferencii, nechystá okamžitý odchod zo strany a svoje ďalšie kroky v rámci platformy Alfa oznámi až po najbližšej parlamentnej schôdzi. Foto: TASR/Ján Siiman

Je možné, že Procházka úplne skončí s politikou, tvrdí politológ Abrahám.

Bratislava 27. januára (TASR) – Poslanec KDH Radoslav Procházka sa sám vmanévroval do bezvýchodiskovej situácie tým, že sa napriek tvrdej kritike pomerov v KDH neodhodlal opustiť stranu spolu s Danielom Lipšicom.

"Teraz nemá kam ísť," reagoval pre TASR politológ Samuel Abrahám na sobotňajšie (26.1.) Procházkovo vyjadrenie, podľa ktorého už v budúcnosti nebude kandidovať za KDH.

Procházka nebude už na kandidátke KDH

Člen Rady KDH Radoslav Procházka 26. januára v Banskej Bystrici oznámil, že vo voľbách už nikdy nebude figurovať na kandidátke KDH. Dodal, že nechystá okamžitý odchod zo strany a svoje ďalšie kroky v rámci platformy Alfa oznámi až po najbližšej parlamentnej schôdzi. "Je to dosť schizofrenická pozícia," komentoval toto vyhlásenie Abrahám.

"Ale on vlastne nemá na výber. To, čo by teoreticky mohol založiť, už založil Lipšic. Teraz vlastne nemá priestor, kde by sa uplatnil. Je to dosť nejasná situácia pre KDH, ale ešte oveľa nejasnejšia je situácia pána Procházku," dodal s tým, že odchod Procházku do istej miery KDH poškodí. Zároveň ale pochybuje, že by Procházka prestúpil k Lipšicovi. "Tam by musel hrať druhé husle a to on určite nebude chcieť. Je možné, že úplne skončí s politikou," poznamenal Abrahám.

Procházka novú stranu nepripravuje

Procházka totiž tvrdí, že novú stranu nepripravuje. Platforma Alfa je v súčasnosti už registrované občianske združenie. "V rámci platformy sa snažíme spojiť mladých ľudí, predovšetkým odborníkov. Nehovorím o vytvorení politickej strany, pretože pravicová strana, ktorá nenahradí existujúce, nemá zmysel. My chceme ľudí osloviť predovšetkým novými ideami a programom. Nie som zástancom afektovaných odchodov, preto o ďalších krokoch budem informovať až po najbližšej parlamentnej schôdzi. Je to aj preto, že som sa na ňu pripravoval aj s kolegami z KDH, ktorých si veľmi vážim," povedal 26. januára Procházka.

Občianske združenie by mohlo byť platformou pre vznik petičného výboru, ak by sa Procházka rozhodol kandidovať na post prezidenta. "Ak nemá žiadne šialenejšie plány, mohol by ísť aj kandidovať na prezidenta. Ale je to nezmysel," povedal Abrahám.

Rada KDH dnes v Banskej Bystrici odmietla diskutovať o zmenách, ktoré by mali nastať v hnutí podľa predstáv Radoslava Procházku. Neprešiel ani návrh, aby Rada zapracovala niektoré tézy platformy Alfa do budúceho programu KDH.