Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Procházka by Čižnára volil,ak odstúpi, keď dá ÚS za pravdu Čentéšovi

Radoslav Procházka Foto: TASR/Michal Svítok

Primárne podľa Procházku je, že Generálna prokuratúra potrebuje nové vedenie.

Bratislava 15. júna (TASR) - Ak kandidát na post generálneho prokurátora Jaroslav Čižnár deklaruje, že sa vzdá funkcie, keď Ústavný súd (ÚS) rozhodne v prospech Jozefa Čentéša, opozičný poslanec Radoslav Procházka (nezaradený) mu možno dá svoj hlas. Povedal to v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.


Čentéša parlament zvolil za generálneho prokurátora asi pred dvoma rokmi, no prezident ho odmieta vymenovať. Na ÚS preto namieta porušenie svojich práv.

"V pondelok príde doktor Čižnár na Ústavnoprávny výbor. Ak tam bude schopný povedať, že ak ÚS povie, že prezident SR porušil Čentéšové práva a prikáže mu ten protiústavný stav napraviť, tak sa doktor Čižnár vzdá funkcie, do ktorej ho Smer zvolí. V takom prípade si viem predstaviť, že v tej sále zostanem a za neho zahlasujem," povedal Procházka s tým, že pri hlasovaní musí vedieť, že Čižnár bude rešpektovať rozhodnutie ÚS a predíde prípadnému dvojvládiu na Generálnej prokuratúre (GP). Svoj návrh nepovažuje za ideálne riešenie, ale za kompromis. Primárne podľa Procházku je, že GP potrebuje nové vedenie.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) Ústavný súd nemôže nahradiť vôľu prezidenta a vymenovať kandidáta navrhnutého Národnou radou. "Jediné, čo môže povedať ÚS prezidentovi, je, že tie dôvody, ktoré on uviedol, nie sú v súlade s jeho rozhodnutím a mal by uviesť tie dôvody, ktoré budú v súlade s jeho rozhodnutím. A prezident už jasne povedal, že Čentéš nikdy nevymenuje," vyhlásil Kaliňák.

Zdôraznil, že Smer nepredstavil svojho kandidáta, ale akceptuje kandidáta, ktorého predložili prokurátori. "Ak ste naozaj ten, kto chce vyjsť zo zákopov, tak v tom prípade uznáte, že keď si prokurátori vyberú spomedzi seba osobnosť, tak máte mať tú odvahu a zahlasovať," adresoval Procházkovi minister.