Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

R. Procházka odmieta ísť na dekektor lži, Matovičovu nahrávku popiera

Tlačová konferencia lídra politickej strany Sieť Radoslava Procházku na tému Detektor a audit prezidentskej kampane v Košiciach v utorok 24. júna 2014. Foto: TASR/František Iván

K údajnej nahrávke, ktorá by mala dokazovať Procházkov pokus platiť inzerciu v Matovičovom médiu bez dokladu, líder Siete povedal, že žiadna pravá nahrávka neexistuje.

Bratislava 26. júna (TASR) - Radoslav Procházka (Sieť) nepôjde na detektor lži, nechce už pokračovať v hre, ktorú podľa neho Igor Matovič (OĽaNO) rozohral len pre svoje zviditeľnenie a preto, že nemá žiadny program.

"Poslanec Matovič si v tejto hre vystačí sám so svojím režisérom. Ja končím. Som síce doktor, ale nie som psychiater, takže ja mu odbornú pomoc, ktorú potrebuje, neviem poskytnúť," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Procházka a odovzdal novinárom audítorskú správu k financovaniu prezidentskej kampane.

K údajnej nahrávke, ktorá by mala dokazovať Procházkov pokus platiť inzerciu v Matovičovom médiu bez dokladu, líder Siete povedal, že žiadna pravá nahrávka neexistuje. "Neviem si predstaviť, že na poslaneckom klube OĽaNO, na stretnutí medzi štyrmi očami, môže vzniknúť nejaká pravá nahrávka. To je spáchanie trestného činu na pôde parlamentu," povedal Procházka.

"Bonzák" Matovič

Na snímke predseda OĽaNO Igor Matovič
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Pripomenul, že Matovič sa hneď pri vstupe do politiky pred štyrmi rokmi zviditeľnil tým, že sa ho mal údajne niekto pokúšať podplatiť, napokon z toho urobil kamarátov žart. Následne jeho poslanci hlasovali za pád vlády Ivety Radičovej. V súčasnosti sa podľa Procházkových informácií z "komunálu" Matovič vypytuje ľudí, či by mu nepomohli "nájsť nejakú špinu na Andreja Hrnčiara". Procházka Matoviča označil za "humusáckeho predajného bonzáka". Odmieta takéto praktiky.

Podľa Procházku ide Matovičovi aj v súčasnom spore len o to, aby bol v médiách. "Je zrejmé, že celá tá šaráda s detektorom slúžila poslancovi Matovičovi na to, aby sa dostal do správ. Program nemá žiadny, ani ho nikdy nemal a ide len o to, aby sa opäť dostal k piatim miliónom eur od slovenských daňovníkov a mal z čoho futrovať svoju firmu," odôvodnil Procházka.

Na otázku, či sa pokúšal platiť inzerciu bez dokladu, povedal, že nie a ani to nikomu nikdy nekázal. Túto tému podľa neho otvoril v rozhovore Matovič, ktorý mu hovoril, že za ním prišiel niekto z nejakej agentúry nakúpiť za Procházku inzerciu a chcel platiť bez dokladu. Procházka sa mal Matoviča spýtať, kto to bol, lebo on nič také nechcel a nevie, o koho ide. Matovič mal odpovedať, že je to jedno.

Miroslav Beblavý (Sieť) zdôraznil, že Matovičovi nejde o očistenie politiky, ako vyhlasuje, ale iba a len o šou. "Lebo človek, ktorému by išlo o to, aby naozaj čistil slovenskú politiku, by postupoval úplne inak ako on. Je mi ľúto, že sme toto zažili," poznamenal.

Procházka dodal, že už ho viac nezaujíma, čo Matovič urobí, mieni sa konečne venovať Sieti a návrhom riešení pre ľudí. "To ma zaujíma viac," vyhlásil. Ľudia si podľa neho vyberú, či chcú cirkus alebo ľudí, ktorí pre nich niečo urobia. Pripomenul, že Sieť napríklad navrhovala dať 200 miliónov eur na realizáciu najurgentnejších potrieb samospráv. Tiež predstavila hrubé rysy plánu, ako odmeniť ľudí za trpezlivosť, s akou znášali bremeno konsolidácie.