Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Procházka potvrdil svoj hlas na Matovičovej nahrávke

Radoslav Procházka Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa lídra strany Sieť, však bola nahrávka zostrihaná.

Bratislava 22. júla (TASR) - Skutočné náklady na prezidentskú kampaň Radoslava Procházku nemuseli byť 250.000 eur, ako to sám tvrdil, ale dvojnásobne vyššie. Informuje o tom dnes spravodajský portál Sme.sk s odvolaním sa na nahrávku zverejnenú na webových stránkach Vimeo. Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý v nej vystupuje, už pre Sme autenticitu nahrávky priznal.

"Je to materiál, ktorý som chcel zverejniť až so súhlasom generálneho prokurátora, na ktorý čakám. Zverejnenie bez môjho vedomia ma prekvapilo. Zrejme niekomu veľmi vyhovuje, aby sa táto téma riešila uprostred leta, keď sú ľudia na dovolenkách a politiku nesledujú," cituje Sme Matoviča.

Aktéri na nahrávke preberajú viacero tém. Prvou je spôsob úhrady inzercie. "Tá baba, čo bola od teba, hovorila, že to viete platiť tak, že časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, že jak to chceš," hovorí Matovič. "Pol na pol," odpovedá hlas podobný Procházkovi s tým, že pri takom objeme to nemá kto ako odkontrolovať. Neskôr pripúšťa aj dohodu, že mimo účtovníctva pôjde až 90 percent sumy.

Nahrávka sa venuje aj celkovým nákladom na Procházkovu kampaň. Náklady na ňu hlas podobný Procházkovmu najskôr odhaduje na 600.000 eur, následne to koriguje na pol milióna. Procházka v skutočnosti vykázal na celú kampaň okolo 250.000 eur.

Matovič najskôr obvinil Procházku z pokusu o nelegálne financovanie prezidentskej kampane s tým, že chcel za inzerciu v regionálnom periodiku jeho rodiny Region Press platiť aj bez dokladu. Procházka obvinenia poprel a prijal aj výzvu absolvovať kontrolu na detektore lži. Neskôr si to rozmyslel.

K správe prikladáme zvukový záznam, zdroj: vimeo.com



R. Procházka: Na nahrávke je môj hlas


Líder Siete Radoslav Procházka dnes pred médiami potvrdil, že na zverejnenej nahrávke, kde sa zhovára s predsedom OĽaNO Igorom Matovičom, je jeho hlas a hrdo sa k nemu hlási. Zároveň však uviedol, že nahrávka bola postrihaná tak, aby mu to uškodilo. Záznam zhotovil Matovič a jeho autenticitu už potvrdil.

Na snímke Radoslav Procházka
Foto: TASR/Martin Baumann
Procházka zároveň tvrdí, že sa s Matovičom bavil o zľave za inzerciu v regionálnom periodiku regionPress, nie o tom, že by chcel platiť bez faktúry. "Je to pekne vyskladané, môže to budiť nejaký dojem, ale my sme sa bavili o zľave, koľko sa zaplatí pri objednaní a koľko pri dátume splatnosti. To je celé," vysvetľoval s tým, že je ochotný vypovedať aj na Generálnej prokuratúre, ktorá to vyšetruje.

Šéf Siete zopakoval, že o svojej prezidentskej kampani prezradil násobne viac ako ktorýkoľvek iný kandidát. "Podľa mňa je dobré, že je to tak, lebo sa nastavila latka a bude to tak aj pre ostatných," myslí si.

Na otázku, čo si myslí o platení bez faktúry, odvetil, že podľa okolností. "V taxíku tiež nedostávam faktúru, Nota bene som si kupoval a nepýtal som faktúru ani bloček. Ak je faktúra vystavená, treba ju zaplatiť, neplatenie faktúr je obrovský problém," dodal.


Jaromír Čižnár vydal pokyn, aby prokurátor preveril medializované informácie



Jaromír Čižnár
Foto: TASR/Michal Svítok
Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vydal už na začiatku júna pokyn, aby prokuátor GP SR preveril medialzované informácie v prípade prezidentskej kampane Radoslava Procházku a v tejto súvislosti jeho nahrávky s poslancom Igorom Matovičom, ktorá bola dnes zverejnená.

"Z taktického hľadiska Generálna prokuratúra (GP) SR nebude špecifikovať úkony, ktoré realizuje. Teraz sa pán poslanec Matovič 26. júna obrátil na generálneho prokurátora so žiadosťou o vydanie stanoviska vo veci uplatňovania paragrafu 377 odseku 1 Trestného zákona a o zaslanie vyjadrenia, obsahujúceho jednoznačný právny názor na výklad tohto uvedeného zákonného ustanovenia," odpovedala dnes na otázku TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Ako ďalej zdôraznila, listom poslancovi Matovičovi zo dňa 15. júla bolo oznámené, že ustanovenia paragrafu 4 príslušného odseku Zákona o prokuratúre neumožňujú, aby prokurátor dával výhľadové stanoviská k právnym predpisom iným orgánom a ani nými právnickým a fyzickým osobám.


M. KUSÝ: Radoslav Procházka dostal ťažký zásah



Miroslav Kusý
Foto: TASR
Líder strany Sieť Radoslav Procházka dostal zverejnením nahrávky s Igorom Matovičom ťažký zásah, ktorý mu hovorí, že je rovnaký ako všetci politici. Pre TASR to dnes povedal politológ Miroslav Kusý, podľa ktorého nahrávka negatívne zasiahne do štartu Procházkovej Siete, ktorá podľa neho nastupovala ako priezračná a čistá strana.

"Procházka od počiatku vehementne popieral, že by to, čo hovoril Matovič, bolo množné. Z tohto hľadiska je to dosť šokujúce, že to takto vyšlo. Druhá vec je, že je to podpásovka, v politike to tak ale zvykne chodiť. Tam šlo zrejme aj o voličskú základňu, ktorú Procházka naberal aj na úkor Matoviča," myslí si Kusý.

Politológ je sám zvedavý, čo v tejto situácii Procházka urobí. "Môže povedať, že takto to v politike chodí, že to všetci robia, čo bude pravda, ale on sa tváril, že sa od takýchto postupov bude dištancovať," dodal.