Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Sieť ponúkne na kandidačných listinách do volieb najmä nestraníkov

Na snímke tlačová konferencia lídra strany Sieť Radoslava Procházku (v strede), primátorky Prievidze Kataríny Macháčkovej (vľavo) a zástupcu strany Sieť v Nitre Tomáša Stoklasu Foto: TASR/Henrich Mišovič

V zákulisí sa už hovorí dlhšie, že Ivan Nesrovnal by sa mal uchádzať o post primátora Bratislavy v koalícii so Sieťou a Mostom-Híd.

Nitra 29. júla (TASR) – Väčšina ľudí, ktorí budú kandidovať v jesenných komunálnych voľbách na kandidačnej listine Siete, bude bez straníckej príslušnosti. Strana má pripravených niekoľko stoviek ľudí na celom Slovensku, ktorí sú pripravení uchádzať sa o mandát poslancov či starostov i primátorov, povedal dnes v Nitre v rámci predstavenia politickej stratégie Siete v komunálnych voľbách líder strany Radoslav Procházka.

Podľa jeho slov pôjde Sieť do komunálnych volieb niekde sama, niekde v širšej zostave a niekde podporí nezávislých kandidátov. Nevylúčil však ani podporu kandidátov inej strany. „Kľúčovým kritériom nebude stranícka príslušnosť, ale odborná spôsobilosť pomôcť danému mestu alebo obci rozvíjať sa,“ povedal Procházka s tým, že nevylučuje ani podporu kandidáta Smeru-SD, „bude to však skôr výnimočné“.

V samotnom krajskom meste Nitra Sieť zvažuje, ako sa postaviť k voľbám. „Na jednej strane je relatívne veľmi silný primátor, predseda ZMOS-u (Jozef Dvonč, Smer-SD), na druhej strane dlhoročný predstaviteľ jedného politického spektra (Tomáš Galbavý, bývalý člen SDKÚ-DS). V tejto chvíli ešte nevieme, ako sa k tejto situácii postavíme,“ povedal Procházka. Zároveň potvrdil, že Sieť nebude v komunálnych voľbách preferovať „veľké neprehľadné zostavy, ale kompaktné zostavy, ktoré budú funkčné po celé volebné obdobie“.

Strana Sieť bude žiadať nielen od svojich, ale aj od koaličných kandidátov zloženie richtárskej prísahy. Tá bude tiež podmienkou podpory pre akéhokoľvek nezávislého kandidáta. Pre každého uchádzača budú spoločné tri osobné záväzky. Ďalšie záväzky sa budú vzťahovať na konkrétne mesto či obec a riešenie konkrétnych problémov práve v týchto mestách. „Nie všade budeme mať dokonale zmapovaný terén. No v regiónoch, kde sme silnejší, poznáme dobre problémy a máme ich zmapované,“ skonštatoval Procházka.

Otázka podpory Nesrovnala nesúvisí s jeho členstvom v SDKÚ

Na snímke kandidát na post primátora mesta Bratislava Ivo Nesrovnal pred brífingom s novinármi na Námestí SNP v Bratislave 12. júna 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
Strana Sieť sa nerozhoduje o podpore Iva Nesrovnala v jeho kandidatúre na primátora Bratislavy podľa toho, či zostane v SDKÚ-DS, alebo nie, ale podľa kvality jeho programu a schopnosti ho presadiť. Novinárom to dnes povedal líder Siete Radoslav Procházka "Sieť netlačí a nebude nikdy tlačiť na niekoho, aby išiel proti svojmu presvedčeniu a robil nejaké kotrmelce. To, či Sieť v Bratislave podporí alebo nepodporí Iva Nesrovnala, nie je podmienené jeho zotrvaním či nezotrvaním v SDKÚ-DS. Ak ho podporíme, nebude to podmienené tým, aby odišiel, bude to jeho osobné rozhodnutie. Ak ho nepodporíme, tak určite nie preto, že zostal alebo nezostal v SDKÚ-DS," deklaroval Procházka.

Podobne je to podľa jeho slov aj s prípadnou podporou Rudolfa Bauera (KDS) v Košiciach. "To, či ho podporíme v Košiciach, súvisí s kvalitou jeho programu a schopnosťou ho presadiť. Ak ma jeden aj druhý presvedčia, tak nech zostanú, kde chcú. Ale ak nás ten program nepresvedčí, alebo nás nepresvedčí schopnosť ho presadiť, môžu svoju stranícku knižku spáliť aj rituálne, nič to na veci nezmení," dodal.

O prestupe Nesrovnala do Siete sa v zákulisí hovorí už dlhšie s tým, že Nesrovnal by sa mal uchádzať o post primátora Bratislavy v koalícii so Sieťou a Mostom-Híd.