Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

R. Procházka odvolal A. Hrnčiara z postu prvého podpredsedu #Siete

Na archívnej snímke Andrej Hrnčiar Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda strany #Sieť zároveň odvolal z funkcie člena predsedníctva Martina Fedora.

Bratislava 17. júna (TASR) - Andrej Hrnčiar už viac nebude zastávať post prvého podpredsedu koaličnej strany #Sieť. Z tejto funkcie ho odvolal predseda strany Radoslav Procházka. Hrnčiar totiž dnes popoludní informoval, že má s predsedom strany Smer-SD dohodnuté rokovanie o možnostiach vzájomnej spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za #Sieť na jednej strane a stranami Smer-SD a Most-Híd na strane druhej, mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov strany.

"Takýto postup je prejavom hlbokej neúcty k stanovám #Siete, jej snemu a predsedníctvu a rovnako tak aj k jej členskej základni. Keďže takýto postup vážne a priamo ohrozuje fungovanie #Siete, na základe svojej kompetencie podľa stanov som z funkcie prvého podpredsedu odvolal Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora," uviedol v stanovisku predseda strany Procházka. Ako dodal, žiadne ďalšie sankcie voči obom poslancom ani voči nikomu inému navrhovať nebude.

"Môj mandát ako predsedu sa k 1. septembru 2016 končí a to, či sa budem uchádzať o jeho obnovu, je v tejto chvíli otvorená otázka. Privítam záujem akéhokoľvek iného kandidáta a postup v súlade so stanovami," dodal Procházka.

Na aktuálnu situáciu v strane reagovalo aj päť poslancov #Siete v NR SR, ktorí dnes podľa vlastných slov vyslovili nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Procházku viesť stranu. "Svojská odpoveď pána predsedu nenechala na seba dlho čakať a len potvrdzuje, že pochybnosti, ktoré máme, sú viac ako oprávnené. Nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie #Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami #Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré sme mu vnútri strany vyčítali a dnes po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar a Igor Janckulík.

"Považujeme za potrebné o vzniknutej situácii v strane informovať predsedov koaličných strán. Zároveň však odmietame ďalšie prepieranie niektorých zvláštnych vnútrostraníckych problémov, ktoré pramenia z osoby predsedu, cez médiá," dodali. Podľa vlastných slov sú zároveň pripravení predostrieť členskej základni strany na sneme alternatívu a plán na jej ozdravenie a opätovné získanie dôvery u ľudí.