Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

PREDVOLEBNÁ DEBATA V MARKÍZE: Zdravotné poisťovne a stav zdravotníctva

Na archívnej snímke Radoslav Procházka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Počas dnešnej predvolebnej diskusie sa k zdravotníctvu vyjadrili strany Smer-SD, #Sieť, Most-Híd, KDH a SNS.

Bratislava 28. februára (TASR) – O problémoch v zdravotníctve, kauzách v tejto oblasti a možnom zlepšení situácie v rezorte hovorili v dnešnej predvolebnej diskusnej relácii televízie Markíza predsedovia strán Smer-SD, #Sieť, Most-Híd, KDH a SNS.

Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico.
Foto: TASR - Michal Svítok
Podľa predsedu strany Smer-SD a premiéra Roberta Fica je najväčší problém zdravotníctva v tom, že všetky ziskové veci sa podľa neho dali Pente za pravicových vlád a všetky nákladové položky zostali štátu. "Najväčšou výzvou do budúcnosti je zakázať zisk zdravotným poisťovniam. My sme to urobili, ústavný súd to ale zrušil, preto očakávam od novej vlády, že opätovne bude otvárať otázku ako dosiahnuť jednu zdravotnú poisťovňu alebo ako zakázať zisk zdravotným poisťovniam, pretože nesúhlasíme s tým, aby sa verejné zdroje takto vyťahovali do súkromného sektora a končili ako zisk," uviedol.

Radoslav Procházka, predseda strany #Sieť sľubuje urobiť to, čo premiér Fico podľa neho nesplnil."Vezmeme súkromným zdravotným poisťovniam, aj tej štátnej, prístup k povinným zdravotným odvodom, povieme poisťovniam, súťažte len o to, čo vám ľudia dajú dobrovoľne, žiadna renta zo zákona," skonštatoval.

Predseda KDH Ján Figeľ
Foto: TASR/Martin Baumann
Predseda KDH Ján Figeľ zase vyčíta vláde, že obsadila všetky kontrolné posty. "Jeden mal v rukách všetko, a preto dochádza aj k tej korupcii, ktorá tam je," povedal.

Béla Bugár
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Béla Bugár, predseda Mostu-Híd, upozornil, že 17 percent verejných zdrojov ide do zdravotníctva, čo je v rámci OECD podľa neho najviac. "To je päť a pol miliardy eur. Ak to porovnávame s inými krajinami, napríklad len v Európskej únii, tak vidíme, že kým v krajinách EÚ okolo 80 percent všetkých zdrojov zdravotníctva ide na zdravotnú starostlivosť, u nás len 45 percent," uviedol. Na margo jednej zdravotnej poisťovne sa vyjadril, že "čím je väčšia konkurencia, tým lepšie pre pacienta."

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.
Foto: TASR - Štefan Puškáš
SNS presadzuje princíp jednej zdravotnej poisťovne. "Je to určite právne ťažký a zložitý proces, ale jedna zdravotná poisťovňa nie je jediným problémom zdravotníctva. Tu sú nákupy liekov, tu sú systémové veci," dodal predseda SNS Andrej Danko.