Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. PROCHÁZKA: Chcem byť silný prezident

Na snímke kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Martin Baumann

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Výmena vedenia Ústavného súdu SR, aktívna ochrana vody a pôdy ako strategických surovín i presun časti prezidentskej administratívy z Bratislavy do Banskej Bystrice. To sú časti téz volebného programu kandidáta na prezidenta SR, nezaradeného poslanca NR SR Radoslava Procházku. Jeho ambíciou, ktorú vkladá do téz svojho volebného programu, je to, aby na Slovensku bol silný prezident.

"Slovensko potrebuje silného prezidenta, ktorý sa bude starať o potreby a záujmy ľudí, ktorý bude aktívnou súčasťou výkonnej moci, ja sa preto chcem upriamiť práve na ten výkon, na aktívnu službu," uviedol Procházka. Prvou tézou prezidentského programu je poriadok vo vzťahoch medzi inštitúciami, ktoré tvoria aparát štátu. Súčasťou tejto tézy bude napríklad aj výmena vedenia Ústavného súdu.

"Ústavný súd v ostatných rokoch veľmi ublížil svojej reputácii ako inštitúcii, ktorá má byť nezávislá od vládnej väčšiny a ktorá má 'vrchnosť kontrolovať' a chrániť ľudí pred negatívnym vplyvom partokratického systému, v tomto smere však zlyháva," uviedol Procházka s tým, že od výmeny vedenia ÚS si sľubuje obnovu jeho pôvodného poslania. Nechcel hovoriť o tom, kto by mohol byť predsedom Ústavného súdu.

Na snímke kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka počas tlačovej konferencie.
Foto: TASR/Martin Baumann
Procházka by ako prezident kládol dôraz na kontrolu plnenia vládneho programu. "Mal by to robiť parlament, ale parlamentná väčšina sa správa skôr ako asistentka vlády," uviedol Procházka. Raz mesačne preto chce zvolávať tzv. veľkú vládu s aktívnou účasťou prezidenta, každý štvrťrok chce robiť prezidentské hodnotenie plnenia vládneho programu.

Druhou tézou je "aktívna ochrana". "Vidím priestor pre aktívnu podporu i aktívnu súčinnosť," uviedol Procházka. Súčasťou tézy "aktívna ochrana" je podpora produkcie domácich podnikov s cieľom lepšieho uplatnenia na zahraničných trhoch. "Tam, kde sú prezidenti pri sile a pri chuti, to robia a mne sa zdá, že prezident republiky môže byť aktívnym otváračom dverí vonku, samozrejme, v súčinnosti s kompetentnými inštitúciami," povedal Procházka. Tiež chce pomôcť pri ochrane občanov pred byrokrokratickou šikanou i v oblasti ochrany pitnej vody a pôdneho fondu ako surovín strategického významu. "Môže sa vám to javiť ako haluz, no pre mňa je to dôležité, súvisí to opäť s neformálnou autoritou prezidenta, ktorý svoj úrad nechápe ako pokojné zavŕšenie svojho politického života," uviedol Procházka.

Súčasťou tejto tézy je tiež presun časti prezidentskej administratívy z Bratislavy do Košíc a Banskej Bystrice. "Osobne tam chcem aspoň jeden týždeň v mesiaci úradovať a aktívne sa stretávať s občanmi," dodal Procházka.



Do zboru jeho poradcov, o ktorých sa pri plnení svojho programu chce ako prezident oprieť, patrí napríklad Vladimír Bilčík v oblasti národného hospodárstva a ekonomických vzťahov, Ľubica Trubíniová v oblasti ochrany prírody a krajiny či Ján Marušinec v zahraničnej politike a medzinárodných vzťahoch alebo Anton Uherík v oblasti pomoci ľuďom v núdzi.

Či bude medzi osobami, ktorého ho budú v kampani podporovať, aj bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák, Procházka priamo neodpovedal. "Máme medzi sebou dobrý osobný vzťah," uviedol.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce zabojovať okrem Radoslava Procházku aj Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský zo SaS, bývalý politik Milan Kňažko, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila aj Ľubica Blašková a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Smer-SD zatiaľ svojho kandidáta nepredstavil, najčastejšie sa spomína premiér Robert Fico.