Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

R. PROCHÁZKA: Pre strednú vrstvu je dôležité, aby hlasy neprepadli

Na archívnej snímke Radoslav Procházka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Strany Procházka vyzval, aby súťažili predstavami o tom, ako by mal tento štát vyzerať.

Bratislava 10. januára (TASR) - Pre strednú vrstvu je veľmi dôležité, aby v marcových parlamentných voľbách prepadlo čo najmenej hlasov a ľudia by si mali vybrať tak, aby mali istotu svojho zastúpenia v parlamente. V dnešnej relácii TA3 V politike to uviedol líder mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka s tým, že sa na tom zhodol aj so zástupcami KDH a Mosta-Híd.

Strany Procházka vyzval, aby súťažili predstavami o tom, ako by mal tento štát vyzerať. "Priniesol som plán sústrediť pravý stred pod jednu strechu. Lebo zmysel má spolupráca pred voľbami len vtedy, ak si ľudia vedia predstaviť, ako to bude vyzerať aj po voľbách," vysvetlil dôvody, prečo #Sieť neprikývla na predvolebnú spoluprácu s KDH a Mostom-Híd. Zastrešenie pravice pod jednu strechu sa má udiať v dvoch fázach. Prvou je podľa Procházku spoločný poslanecký klub a druhou zlučovací snem do polovice volebného obdobia.

Ani Procházka sa v relácii nevyhol hodnoteniu sociálnych balíčkov vlády. "Naším plánom nie je benzínová pumpa s toaletami na úrovni IV. cenovej skupiny, s nízkou kvalitou benzínu a jeho vysokou cenou, kde vás na konci potešia plyšovou hračkou zadarmo," zdôraznil s tým, že on chce ponúknuť kvalitu a dobre fungujúci štát, kde na konci nie je potrebná hračka.

Základ dobre fungujúceho zdravotníctva je zase podľa Procházku v tom, aby sa peniaze zo systému nevyvážali v kvantách. "Chceme tiež dosiahnuť skrátenie čakania na zdravotné výkony, a to kombináciou administratívnych, finančných a logistických opatrení," vysvetlil.

Procházka sa tiež zastal sestier, stovky z nich podali výpovede z dôvodu nespokojnosti s platmi. "Musíme ich prestať vodiť za nos a dospieť k dohode, ktorá sa dodrží. Nemáme na ich platy a potom príde minister dopravy, že chce 50 miliónov eur na štátny dopravný servis. To nestačia tie servisy, čo tu už sú?" pýtal sa.

Lídrovi #Siete sa nepáči ani vládny slovník k migračnej kríze. "Hrozba, ktorú maľuje premiér Robert Fico (Smer-SD), je podstatne menšia ako kolabujúce zdravotníctvo, stagnujúce školstvo a nefungujúca spravodlivosť," myslí si.

Podľa Procházku však bolo správne odmietnuť povinné kvóty. "Európa má právo chrániť svoje hranice. A nie je dôvod, aby bremeno celej humanitárnej krízy niesla len EÚ. Sú tu napríklad bohaté štáty Perzského zálivu, ktoré majú nula utečencov. Ak kvóty, tak globálne a tie čísla by hneď vyzerali inak," uzavrel.