Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Procházka si vie predstaviť, že by Smer pristúpil na priority #Siete

Na archívnej snímke predseda #Siete Radoslav Procházka Foto: TASR/František Iván

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca 2016.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Predseda mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka si vie predstaviť vládu s ktoroukoľvek stranou, ktorá povie áno hmotnej zodpovednosti politikov, vylúčeniu schránkových firiem z verejného priestoru, zníženiu daní a odvodov či rozvoju zaostalých regiónov. Podľa neho by na to dokázal za určitých okolností pristúpiť aj Smer-SD. Procházka však naďalej priamo nepovedal, či vládu so Smerom-SD odmieta, alebo si ju vie predstaviť.

"Podpora rodín, kde aspoň jeden rodič pracuje, podpora malých a stredných zamestnávateľov a podpora rozvojových príležitostí v zaostalých regiónoch. To sú programové osi nášho úsilia a kto bude ochotný sa na tom podieľať, tak je pri stole vítaný," povedal dnes na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub Procházka s tým, že podľa neho všetky strany môžu byť ochotné pristúpiť na spomínané opatrenia, vrátane Smeru-SD.

"Závisí to ale od nášho volebného výsledku. Vo voľbách sa ukáže, aký silný mandát na náš plán máme. Ľudia povedia, či to, čo chceme spraviť, je pre nich príťažlivé, alebo nie. A od toho volebného výsledku sa odvíja, akú budeme mať silu v rokovaní," doplnil Procházka.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca 2016. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Oficiálna volebná kampaň sa začala 12. novembra 2015. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur.

Procházka: Početné koalície nie sú alternatíva voči Smeru, chceme silný klub

Mnohopočetné pravicové koalície nie sú alternatívou voči Smeru-SD. Napravo by mala vzniknúť jednotná sila, ktorá nebude len protiváhou socialistom, ale bude schopná reálne vyhrávať voľby. Myslí si to predseda mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka, ktorý si chce v budúcoročných parlamentných voľbách vypýtať mandát aj na zjednotenie pravice. Nazdáva sa, že takýto blok by mohol vzniknúť už v polovici nového volebného obdobia.

"Pýtame si mandát aj na vytvorenie jedného spoločného, silného veľkého klubu s perspektívou zlučovacieho snemu do polovice volebného obdobia pre tých, pre ktorých ochrana strednej vrstvy a fungujúci štát budú kriteriálnou domácou úlohou, ktorú treba zvládnuť," povedal na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub Procházka.

Myslí si, že stredopravý volič by si tiež rád doprial pocit reálneho víťazstva. "Reálnej sily, na ktorú sa môže spoľahnúť, že ho nezradí," uviedol. Procházka nevidí systémové prekážky, prečo by nemohol pravicový blok vzniknúť. "Naľavo jednotné velenie majú. Prečo by to nemohlo byť aj napravo? Keď sa to podarilo dnešnému premiérovi, prečo by sa to nemohlo podariť mne alebo niekomu inému? Veď to nemusí byť nasilu," poznamenal.

Procházka nehovorí, že sa teraz všetci od stredu napravo musia spojiť pod jednu strechu. Hovorí skôr o tých, pre ktorých je kľúčové pomôcť strednej vrstve. Je presvedčený, že dopyt po silnej strane napravo od stredu tu je. Nazdáva sa, že aj v politických stranách sú dnes ľudia, ktorí sa k projektu pridajú.

#Sieť chce zrušiť daňové licencie, znížiť dane a odvody a rozvíjať regióny

Mimoparlamentná strana #Sieť chce v prípade účasti vo vláde zrušiť daňové licencie, znížiť dane a odvody, investovať do vzdelania aj do rozvoja zaostalých regiónov. O svojich predstavách hovoril predseda #Siete Radoslav Procházka na dnešnom diskusnom fóre HNclub v Bratislave. Potvrdil, že vlaky zadarmo by nezrušil.

"Dane a odvody. V tej úvodnej fáze o 500 eur ročne nižšie odvody pre každého zamestnávateľa na každého zamestnanca. Plus daňový bonus pre pracujúcich ľudí, ktorý znižuje daňové bremeno približne o 500 eur ročne pre bežnú slovenskú rodinu," opísal Procházka plány #Siete s tým, že na konci tohto úsilia by mal byť jednotný výber daní a odvodov, redukcia povinností, ktoré zaťažujú malých a stredných podnikateľov.

"Ak budeme mať príležitosť, zrušíme daň zo straty (daňové licencie, pozn. TASR), zrušíme aj povinnosť pracovnej zdravotnej služby tam, kde nemá vecné opodostatnenie. Pokúsime sa urobiť v horizonte dvoch až štyroch rokov to, aby si podnikateľ mohol na jednom mieste vybaviť celú svoju administratívu so štátom," doplnil Procházka.

Za najnávratnejšiu investíciu považuje investíciu do vzdelania, ale aj do rozvoja regiónov. Hovorí o tzv. regionálnych ekonomických zónach. V regiónoch treba podľa Procházku dobudovať cesty. "Úplne základným predpokladom pre rozvoj regiónov je rýchlejšie dobudovanie cestnej infraštruktúry. Tie investície tam neprídu, kým tam nebudú normálne cesty. To je investícia, ktorú treba spraviť," zdôraznil Procházka.

Šéf #Siete spomenul aj súdnictvo, ktoré podľa neho potrebuje radikálne riešenie. Nekonkretizoval ho však. Trvá na tom, že štát má vytvárať pravidlá a musí ich vedieť aj vymáhať. Práve vymožiteľnosť práva je jedným z problémov Slovenska. Procházka chce zo Slovenska fungujúci štát, v ktorom ľudia dostanú služby na úrovni členského štátu Európskej únie.