Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

PROCHÁZKA:Poslanci Siete na voľbu šéfa NKÚ nepôjdu, je to tragikomédia

Radoslav Procházka Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanci Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý a Martin Fedor, ktorí sú členmi mimoparlamentnej strany Sieť, sa na voľbe nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nezúčastnia.

Bratislava 13. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý a Martin Fedor, ktorí sú členmi mimoparlamentnej strany Sieť, sa na voľbe nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nezúčastnia. Na dnešnom brífingu to oznámil líder Siete Radoslav Procházka s vysvetlením, že blížiaca sa voľba naplánovaná na 19. mája je tragikomédiou.

"Zostávam presvedčený, že kandidát opozície Maroš Žilinka by bol dobrým predsedom NKÚ, ale Sieť sa tejto tragikomédie nezúčastní. Ani jeden z jej poslancov nebude robiť komparz v predstavení režírovanom zo Súmračnej ulice (sídlo Smeru-SD, pozn. TASR). Vládna strana nepotrebuje na čelo NKÚ dozorcu, ale spolupáchateľa," myslí si Procházka.

Podľa jeho slov úlohu, ktorú svojho času pri voľbe generálneho prokurátora splnil Stanislav Janiš (vtedy poslanec SDKÚ-DS) návrhom Dobroslava Trnku, dnes pri NKÚ splnili Pavol Frešo (SDKÚ-DS) nomináciou Karola Mitríka a Marián Kvasnička (ešte ako poslanec KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) návrhom Henriety Crkoňovej. "Je zrejmé a nepochybné, že vládna strana využila pomery v SDKÚ-DS, KDH a OĽaNO na to, aby na čelo NKÚ presadila vlastného kandidáta," myslí si Procházka. Ak by bol nominovaný len Žilinka, Beblavý a Fedor by podľa Procházku voliť išli, podpísali sa aj pod jeho kandidatúru.

Na otázku TASR, či sa neobáva, že hlasy Beblavého a Fedora môžu Žilinkovi pri tajnej voľbe chýbať, odpovedal Procházka negatívne. Zároveň očakáva, že Žilinka zvolený nebude.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan je z postupu Beblavého a Fedora prekvapený. "Nepočul som, že by Sieť dala takú istú podmienku ako Smer-SD. Bola by to pre mňa prekvapujúca zhoda," podotkol na margo dávnejšej požiadavky vládnej strany, že nový predseda NKÚ bude zvolený len vtedy, ak sa na jednom kandidátovi zhodne celá opozícia.

Kvasnička svojím vystúpením z klubu KDH podľa Abrhana ukázal, že opozícia má jediného kandidáta Maroša Žilinku. "Ak poslanci Smeru-SD chcú dodržať slovo premiéra Roberta Fica a neurobiť z neho klamára, mali by Žilinku zvoliť za predsedu NKÚ," dodal.

Trojica kandidátov na šéfa NKÚ dnes absolvuje vypočutie na pôde Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Za Žilinkom stojí 60 poslancov opozície, za Mitríkom len Frešo a za Crkoňovou Kuffa a Kvasnička. Posledný z menovaných už pre kritiku tohto kroku zo strany materského KDH vystúpil z poslaneckého klubu hnutia.