Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Produkovanie tlačí v Braillovom písme sa začalo pred 70 rokmi

Na snímke jedna zo súťažiacich píše text na Pichtovom stroji počas celoslovenského kola súťaže v čítaní a písaní v Braillovom písme v Slovenskej knižnici pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči 26. októbra 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V Levoči, ktorá je centrom slovenského vzdelávania zrakovo postihnutých ľudí, vznikla totiž 28. novembra 1946 schválením štatútu tlačiarne a nakladateľstva Slovenská slepecká tlač.

Levoča/Bratislava 25. novembra (TASR) - História tlačí v Braillovom písme, ktoré umožňujú vzdelávanie zrakovo postihnutých ľudí, sa na Slovensku začala písať pred 70 rokmi.

V Levoči, ktorá je centrom slovenského vzdelávania zrakovo postihnutých ľudí, vznikla totiž 28. novembra 1946 schválením štatútu tlačiarne a nakladateľstva Slovenská slepecká tlač. Pravidelná prevádzka tlačiarne sa začala 1. októbra 1948.

Najväčšiu zásluhu na založení levočskej tlačiarne má Jozef Vrabel (1911–1964), učiteľ levočského Štátneho ústavu pre slepcov (dnes Základná škola internátna pre nevidiacich a slabozrakých). V školskom zariadení pre nevidiacich sa príležitostne tlačili len učebné texty pre žiakov ústavu. Prvou vytlačenou učebnicou tlačiarne bol šlabikár Prvé krôčky, ktorý vyšiel v roku 1948. Až spustením pravidelnej prevádzky sa v Braillovom písme začali tlačiť aj knihy a časopisy pre všetkých nevidiacich, vrátane dospelých.

Nástupkyňou Slovenskej slepeckej tlače sa stala Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Tej predchádzala Slepecká knižnica braillovských kníh, ktorá vznikla 25. októbra 1955 v Báhoni. K jej presťahovaniu do Levoče došlo v roku 1971 a 21. mája 1976 sa spustila prevádzka Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu. Knižnica nesie názov po Matejovi Hrebendovi (1796–1880), nevidiacom kolportérovi slovenských a českých kníh.

Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči je jediná svojho druhu na Slovensku. Je nielen knižnicou, ale súbežne aj vydavateľstvom periodických a neperiodických dokumentov v špeciálnych formách (Braillovo písmo, zvukové nahrávky, zväčšený typ čiernotlačového písma, digitálne texty, reliéfna grafika). Od 1. januára 1999 je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR). Služby knižnice využívajú nevidiaci, slabozrakí a inak zdravotne postihnutí ľudia.

S nahrávaním zvukových kníh sa začalo v roku 1962, spočiatku na magnetofónové pásy, neskôr na kazety. Od roku 2004 sú všetky zvukové knihy a časopisy nahrávané digitálne.

Knižnica vydáva 18 časopisov v troch verziách s rôznou periodicitou, ktorých forma a obsah sú prispôsobené schopnostiam, potrebám a nárokom zrakovo postihnutých recipientov.