Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lucia Žitňanská: Profil ministerky spravodlivosti

Na snímke vľavo ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská si preberá menovací dekrét z rúk prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Bratislave 23. marca 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Žitňanská je nominantkou strany Most-Híd.

Bratislava 23. marca (TASR) - Po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. marca 2016 a v ktorých zvíťazila strana Smer-SD so ziskom 28,28 percenta hlasov oprávnených voličov (49 poslaneckých kresiel), prezident SR Andrej Kiska 9. marca poveril Roberta Fica zostavením novej slovenskej vlády. Spolu so Slovenskou národnou stranou (SNS), stranami Most-Híd a #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR. Prezident Andrej Kiska na základe návrhu Roberta Fica vymenoval jej členov.

TASR prináša prehľad členov vládneho kabinetu Roberta Fica a ich profily.

LUCIA ŽITŇANSKÁ (Most-Híd) – členka vlády a ministerka spravodlivosti SR

Lucia Žitňanská sa narodila 3. júna 1964 v Bratislave. V roku 1983 absolvovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V období 1993-1995 absolvovala doktorandské štúdium a habilitačnú prednášku v roku 2001. Zúčastnila sa na študijných pobytoch v rakúskej Viedni a v nemeckom Berlíne. Počas svojej právnickej praxe (1987-2002) pôsobila na Protimonopolnom úrade SR, bola podnikovou právničkou Vydavateľstva Práca a právničkou Vodohospodárskej výstavby Bratislava. Miesto odbornej asistentky zastávala na Katedre obchodného, hospodárskeho a finančného práva na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V roku 2000 bola národným poradcom projektu PHARE Supervision and Legal Issues pre novelizáciu právnych predpisov v oblasti kapitálového trhu. Od februára 2002 je docentkou na Katedre obchodného, hospodárskeho a finančného práva na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V roku 2002 bola zapísaná do zoznamu advokátov Slovenskej advokátskej komory. Za štátnu tajomníčku Ministerstva spravodlivosti SR bola vymenovaná v októbri 2002 ako nominantka Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Od februára 2006 bola ministerkou spravodlivosti v druhej vláde Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) až do predčasných parlamentných volieb v júni 2006. V parlamentných voľbách 2006 získala ako nestraníčka mandát poslanca NR SR za SDKÚ-DS. Do SDKÚ-DS vstúpila v marci 2007. Po parlamentných voľbách v júni 2010 zastávala Lucia Žitňanská v koaličnej vláde premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd) post ministerky spravodlivosti SR. V predčasných parlamentných voľbách v marci 2012 Žitňanská získala poslanecký mandát a stala sa členkou poslaneckého klubu SDKÚ-DS. Pracovala v Ústavnoprávnom výbore NR SR. V decembri 2013 vystúpila z SDKÚ-DS, v parlamente zostala pôsobiť ako nezaradená. V apríli 2014 vstúpila do strany Most-Híd, v septembri 2014 ju zvolili za podpredsedníčku strany.