Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Profil nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR Karola Mitríka

Na archívnej snímke vľavo nový riaditeľ SIS Ján Valko a vpravo odvolaný šéf SIS Karol Mitrík Foto: TASR

Novým predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR sa na sedemročné obdobie stal oficiálne nominant Pavla Freša (SDKÚ-DS) Karol Mitrík.

Bratislava 20. mája (TASR) - Novým predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR sa na sedemročné obdobie stal oficiálne nominant Pavla Freša (SDKÚ-DS) Karol Mitrík. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď Mitríkovi v tajnej voľbe odovzdali 82 hlasov. Proti bývalému šéfovi SIS za vlády Ivety Radičovej hlasovalo 43 poslancov, 16 sa zdržalo. Mitrík nahradí vo funkcii tri roky presluhujúceho Jána Jasovského.

TASR pri tejto príležitosti vydáva jeho profil.

Karol Mitrík sa narodil 23. októbra 1946. Je absolventom Strednej poľnohospodárskej technickej školy v Spišskej Novej Vsi a Agronomickej fakulty Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre. V doplnkovom štúdiu na City University v Bratislave absolvoval kurz efektívneho manažmentu (1992-1993). V rokoch 1996 a 2001 sa zúčastnil na študijnom pobyte v Spojených štátoch amerických, ktorý bol zameraný na otázky fungovania verejnej správy a vplyv verejnej správy na vytváranie pracovných miest.



Po škole bol K. Mitrík prevádzkovým technikom v Štátnom majetku Spišská Nová Ves (1968-1989), predsedom poľnohospodárskeho družstva Iliašovce. Od roku 1990 bol zástupcom primátora a prednostom Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Dve funkčné obdobia (1994-2002) pôsobil ako primátor mesta Spišská Nová Ves. Stal sa zástupcom mesta v spoločnostiach Emkobel, a. s., (predseda predstavenstva), Lesy mesta, a. s., (člen valného zhromaždenia), hotel Metropol (člen predstavenstva), DND Trade, s. r. o., (konateľ spoločnosti). V rokoch 1994-2002 bol členom rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), predsedom regionálneho Združenia miest a obcí Spiša, prvým viceprezidentom Únie miest a obcí Slovenska, predsedom Záujmového združenia regiónu Spiš, poradcom premiéra pre verejnú správu.

V rokoch 1993-2000 bol členom výkonnej rady Hokejového klubu (HK) Spišskej Novej Vsi, prezidentom HK Spišská Nová Ves, členom Jazdeckého oddielu Slávia a členom Rotary klubu v Spišskej Novej Vsi. V rokoch 2006-2010 bol poslancom mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi.

Karol Mitrík patrí medzi zakladajúcich členov SDKÚ. Do roku 2006 bol predsedom jej regionálneho zväzu v Košiciach. Túto politickú stranu reprezentoval aj ako poslanec Košického samosprávneho kraja (2001-2005). V rokoch 2002-2006 bol poslancom Národnej rady SR.

V parlamente bol členom Výboru NR SR pre verejnú správu, Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, Výboru NR SR na kontrolu použitia informačno-technických prostriedkov a náhradníkom v Stálej delegácii NR SR do Parlamentného zhromaždenia (PZ) NATO. V auguste 2010 ho prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS), z tejto funkcie bol odvolaný v máji 2012.