Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Andrej Danko: Profil predsedu NR SR

Novovymenovaný predseda NR SR Andrej Danko reční počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Danko sa dnes stal druhým najvyšším ústavným činiteľom.

Bratislava 23. marca (TASR) - Predsedom Národnej rady SR sa dnes stal líder SNS Andrej Danko. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 112 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Danko, ktorý sa dnes stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, vo funkcii šéfa NR SR nahradil Petra Pellegriniho (Smer-SD).

TASR prináša profil nového predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR).

Andrej Danko sa narodil 12. augusta 1974 v Revúcej. V rokoch 1988-1992 absolvoval štúdium na tamojšom Gymnáziu Martina Kukučína. Štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave ukončil v roku 1998.

Po absolvovaní základnej vojenskej služby v Bratislave založil niekoľko obchodných spoločností so zameraním na reality a ekonomické služby. Od 1. januára 2003 bol zapísaný do zoznamu advokátov Slovenskej advokátskej komory a mohol začať vykonávať advokátsku prax. V roku 2003 začal pôsobiť ako samostatný advokát a vybudoval advokátsku kanceláriu zameranú na právne poradenstvo. Zameriava sa na občianske právo, obchodné právo a zastupovanie pred súdmi. Svoje znalosti využíva aj v dozorných radách významných spoločností v oblasti energetiky a bánk.

Ako sympatizant Slovenskej národnej strany (SNS) bol od roku 1997 viackrát nominantom národniarov v rôznych Ústredných volebných komisiách. V rokoch 2006-2010 pôsobil ako asistent v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR) v prospech poslancov SNS. Pre SNS tiež vykonával funkciu odborného právneho konzultanta. Ako nominant SNS bol tiež členom parlamentných komisií.

Od 17. snemu strany v Ružomberku dňa 25. septembra 2010 sa Andrej Danko stal prvým podpredsedom SNS. Za predsedu SNS ho zvolili 6. októbra 2012. Po neúspechu národniarov v predčasných parlamentných voľbách v marci 2012 sa mu podarilo vrátiť SNS do slovenského parlamentu.

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. marca 2016, získala Slovenská národná strana 8,6 % hlasov voličov (15 kresiel) a stala sa parlamentnou stranou. Spolu s víťaznou stranou Smer-SD a ďalšími stranami Most-Híd a #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR. SNS v nej získala post predsedu NR SR a tri ministerské posty.

Slovenskú národnú stranu (SNS) povedie aj ďalšie štyri roky jej súčasný predseda JUDr. Andrej Danko. Rozhodol o tom 12. marca 2016 snem strany.