Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Profily členov vládneho kabinetu Roberta Fica

Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR

Nový kabinet Roberta Fica (Smer-SD) má nateraz svoju definitívnu podobu. Prezident SR Ivan Gašparovič dnes na základe návrhu Fica vymenoval 13 nových ministrov.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Nový kabinet Roberta Fica (Smer-SD) má nateraz svoju definitívnu podobu. Prezident SR Ivan Gašparovič dnes na základe návrhu Fica vymenoval 13 nových ministrov. Premiér pri ich nominácii siahol aj do radov nezávislých odborníkov.

TERAZ.sk prináša prehľad členov vládneho kabinetu Roberta Fica a ich krátke profily.

ROBERT KALIŇÁK - člen vlády SR, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR

Robert Kaliňák sa narodil 11. mája 1971 v Bratislave. V roku 1995 ukončil Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, kde absolvoval aj postgraduálne štúdium na tému obchodné právo aj advokátske skúšky. Je členom Slovenskej advokátskej komory.

V roku 1991 pracoval ako manažér vo vydavateľstve právnickej literatúry ACE Press. V rokoch 1992-1995 bol asistentom v Komerčno-právnej kancelárii, v rokoch 1995-2002 sa venoval advokátskej praxi. Najprv ako konšpicient v advokátskej kancelárii Majeríková and Partners (1995-1999), potom ako advokát v advokátskej kancelária MKKT (1999-2002).

V strane Smer-SD zastáva funkciu podpredsedu strany.

V parlamentných voľbách v roku 2002 ho zvolili za poslanca NR SR za politickú stranu Smer a pôsobil ako predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť (2002-2006) a ako predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (2004-2006). V roku 2005 ho za Smer-SD zvolili za poslanca zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja.

Po parlamentných voľbách 2006 pôsobil od 4. júla 2006 ako podpredseda vlády a minister vnútra Slovenskej republiky. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, strana Smer-SD bola v opozícii. Na kandidačnej listine strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 mal číslo 3.

Peter Kažimír
Foto: TASR/Martin Baumann
PETER KAŽIMÍR - člen vlády SR, podpredseda vlády SR a minister financií SR

Peter Kažimír sa narodil 18. júna 1968. Vyštudoval Obchodnú fakultu na Vysokej škole ekonomickej, odbor ekonomika zahraničného obchodu. V rokoch 2006-2010 pôsobil ako štátny tajomník na Ministerstve financií SR. Vo funkcii asistenta daňového poradcu pracoval v rokoch 1993-1995, od roku 1995 do roku 2006 bol predsedom dozornej rady a členom predstavenstva rôznych súkromných firiem.

Po voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu Smer-SD, ktorá bola v opozícii. Pôsobil ako tieňový minister financií.

Na kandidačnej listine strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 mal číslo 6.

Miroslav Lajčák
Foto: TASR/AP
MIROSLAV LAJČÁK - člen vlády SR, podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí SR

Miroslav Lajčák sa narodil 20. marca 1963 v Poprade. Absolvoval štúdium práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Ďalej študoval na Štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov v Moskve (Rusko). Študoval aj v Európskom Centre pre bezpečnostné štúdie G. Marshalla v Garmisch-Partenkirchene (Nemecko).

V roku 1988 začal Miroslav Lajčák pracovať na Ministerstve zahraničných vecí ČSFR v Prahe. Diplomatickú kariéru odštartoval na zastupiteľskom úrade v Moskve (1991-1993). Po návrate domov pôsobil ako riaditeľ Kancelárie ministra zahraničných vecí SR (1993) a riaditeľ Kancelárie predsedu vlády SR (1994).

V rokoch 1994-1998 bol mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Japonsku. V rokoch 1998-2001 bol opäť riaditeľom Kancelárie ministra zahraničných vecí SR a osobitným asistentom ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana pri výkone funkcie zvláštneho splnomocnenca generálneho tajomníka OSN pre Balkán.

V rokoch 2001-2005 pôsobil ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR pre Juhosláviu, (neskôr Srbsko a Čiernu Horu), Macedónsko a Albánsko so sídlom v Belehrade.

V roku 2005 bol Miroslav Lajčák vedúcim Stáleho sekretariátu pre prípravu stretnutia prezidentov Ruskej federácie a USA Vladimira Putina a Georga Busha. V rokoch 2005-2007 pôsobil ako generálny riaditeľ pre politické záležitosti MZV SR. V roku 2006 sa stal osobným vyslancom Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Javiera Solanu pre referendum v Čiernej Hore.

Od 1. júla 2007 pôsobil ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a ako zvláštny predstaviteľ Európskej únie v Bosne a Hercegovine. Dňa 26. marca 2007 odovzdal Miroslav Lajčák oficiálne mandát vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva svojmu nástupcovi v tejto funkcii, rakúskemu veľvyslancovi Valentinovi Inzkovi.

Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval Miroslava Lajčáka 26. januára 2009 za ministra zahraničných vecí SR. V tejto funkcii zotrval do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010. Slovenského diplomata v decembri 2010 vymenovala šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová za výkonného riaditeľa diplomatických zborov pre Rusko, Východné partnerstvo a západný Balkán. Od roku 2011 bol generálnym riaditeľom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť pre Európu a strednú Áziu.

Nie je členom strany Smer-SD.

Minister dopravy Ján Počiatek.
Foto: TASR
JÁN POČIATEK - člen vlády SR, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR

Ján Počiatek sa narodil 16. septembra 1970 v Bratislave, kde absolvoval vysokoškolské štúdium na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (STU). Ďalšie vysokoškolské štúdium ukončil na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave.

V rokoch 1999–2002 absolvoval niekoľko odborných zahraničných vzdelávacích programov. V roku 1995 sa začal venovať podnikateľským aktivitám v oblasti informačných technológií. Od roku 1997 pracoval Ján Počiatek v spoločnosti Telenor Slovakia.

V parlamentných voľbách 2006 získal Ján Počiatek mandát poslanca slovenského parlamentu za stranu Smer-SD. Na ustanovujúcej schôdzi NR SR 4. júla 2006 zložil sľub poslanca, poslanecký mandát však nevykonával, lebo ešte v ten istý deň ho vymenovali za člena vlády SR a ministra financií SR. Prvý raz NR SR Jána Počiatka neúspešne odvolávala z funkcie ministra financií 25. júna 2008 pre jeho medializované stretnutie koncom mája, počas pretekov F1 v Monaku, s predstaviteľmi finančnej skupiny J&T na ich jachte. Opozícia toto Počiatkove stretnutie považovala za prejav prepojenia Počiatka na finančné skupiny. Ivan Mikloš tvrdil, že existuje dôvodné podozrenie, že došlo k úniku informácií o zmene centrálnej parity, a že na jeho základe mohli niektoré slovenské finančné skupiny zarobiť.

Počiatek ešte pred odvolávaním v NR SR, 20. júna 2008 ponúkol premiérovi svoju demisiu, pričom však jednoznačne odmietol ničím nepodložené obvinenia z možného úniku informácií o zmene centrálnej parity. Medializovaná zdvorilostná návšteva na jachte v Monaku bola podľa neho účelovo spájaná s týmto vykonštruovaným obvinením. Konanie ministra Počiatka označil Robert Fico za hlúpe a verejne ho odsúdil. Zároveň však dôrazne odmietol obvinenia z úniku informácií pri zmene parity.

Dôvodom na druhé vyslovenie nedôvery ministrovi Počiatkovi, podľa opozičných poslancov, mala byť kauza národnej lotériovej spoločnosti Tipos a dohoda o urovnaní, na základe ktorej mal Tipos vyplatiť cyperskej firme Lemikon Limited takmer 2 mld. Sk. Aj toto druhé odvolávanie Počiatka v parlamente 2. decembra 2008 bolo neúspešné, a Ján Počiatek ostal vo svojej funkcii do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010. Po voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu Smer-SD, ktorá bola v opozícii.

Na kandidačnej listine strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 mal číslo 7.

Foto: TASR/Michal Svítok
TOMÁŠ MALATINSKÝ, člen vlády, minister hospodárstva SR

Tomáš Malatinský sa narodil 14. marca 1959 v Bratislave. V roku 1978 absolvoval Strednú priemyselnú školu (SPŠ) stavebnú v Bratislave a v roku 1983 ukončil štúdium na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave - Stavebnej fakulte, odbor geodézie a kartografie. V rokoch 1983 až 1986 pôsobil v Stavoprojekte Bratislava. V rokoch 1986 až 1998 v Elektrovode Bratislava, kde prešiel funkciami stavbyvedúci, vedúci oddelenia ekonomiky divízie vedení, vedúci útvarov zahraničného obchodu a vyššieho dodávateľa. Od roku 1998 do 1999 bol vedúcim organizačnej zložky v ELCON o. z. Praha (ČR). Ako riaditeľ divízie pôsobil v rokoch 1999 až 2000 vo Výskumnom ústave jadrovej energetiky (VÚJE) Trnava, a.s. V marci 2000 sa stal predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Elektrovod Holding, a.s. Bratislava. V máji roku 2000 sa stal druhým viceprezidentom Zväzu zamestnávateľov energetiky (ZZES) a 24. apríla 2003 prezidentom ZZES. Je predsedom predstavenstva SAG Elektrovod, a.s. a stojí na čele Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Slovenskej republiky.

Nie je členom strany Smer-SD.

Minister kultúry Marek Maďarič
Foto: TASR
MAREK MAĎARIČ - člen vlády SR, minister kultúry SR

Marek Maďarič sa narodil 23. marca 1966 v Bratislave. Vyštudoval Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, odbor filmová a televízna dramaturgia a scenáristika. Pracoval v Slovenskej televízii ako dramaturg v redakcii literárno-dramatického vysielania, v rokoch 1996-97 bol jej šéfredaktorom a zástupcom šéfredaktora. V roku 2002 sa stal členom Rady STV a jej podpredsedom. Je autorom viacerých realizovaných televíznych scenárov hraných filmov a inscenácií, rozhlasových hier a ako autor spolupracoval aj s divadlami – DAB Nitra a Astorka Korzo'90 v Bratislave.

Od roku 2000 pôsobí v strane Smer, postupne ako hovorca, vedúci mediálneho a tlačového oddelenia a v roku 2006 bol šéfom jej volebného tímu a v súčasnosti je jedným z podpredsedov strany. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol zvolený za poslanca NR SR a stranou Smer-SD bol nominovaný do vlády SR na post ministra kultúry SR, vo svojej funkcii zostal do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010. V parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, strana Smer-SD bola v opozícii.

Na kandidačnej listine strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 mal číslo 4.

Minister obrany Martin Glváč.
Foto: TASR
MARTIN GLVÁČ - člen vlády SR, minister obrany SR

Martin Glváč sa narodil 20. novembra 1967 v Bratislave. Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Pôsobil ako právnik, podnikový manažér a generálny riaditeľ rôznych súkromných spoločností.

Počas vlády Roberta Fica (2006-2010) bol štátnym tajomníkom na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja SR. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady SR za opozičný Smer-SD. Bol členom Výboru NR SR pre hospodárstvo, výstavbu a dopravu.

Na kandidačnej listine strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 mal číslo 17.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.
Foto: TASR
ĽUBOMÍR JAHNÁTEK - člen vlády SR, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Ľubomír Jahnátek sa narodil 16. septembra 1954 v Nitre. Vysokoškolské štúdium ukončil v roku 1973 na Chemicko-technologickej fakulte (CHTF) Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT) v Bratislave. V roku 1991 získal vedeckú hodnosť CSc. v oblasti makromolekulárnej chémie. V januári 2010 vymenoval prezident SR Ľubomíra Jahnátka za profesora v odbore elektroenergetika.

V rokoch 1978–1992 pracoval vo Výskumnom ústave spracovania a aplikácie plastických v Nitre v rôznych funkciách, od výskumného pracovníka až po riaditeľa divízie. V rokoch 1992–2001 pôsobil ako generálny riaditeľ a výrobno-technický námestník v Plastike, a.s., Nitra. Ďalej bol riaditeľom pre stratégiu v a.s. Duslo Šaľa (2001-2003), generálnym riaditeľom Plastika, a.s., Nitra (2003-2005), a vedúcim detašovaného pracoviska Materiálovotechnickej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Nitre (2005-2006).

V rokoch 1993-2003 bol Ľubomír Jahnátek zástupcom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Slovenskej republiky v Medzinárodnej organizácii práce pri OSN v Ženeve, v rokoch 1994-2003 členom výkonného výboru Medzinárodnej organizácie zamestnávateľov pri ON v Ženeve.

Stal sa členom Vedeckej rady Slovenskej technickej univerzity (STU) Bratislava, členom Vedeckej rady Chemickotechnologickej fakulty STU Bratislava, členom Vedeckej rady Materiálovotechnickej fakulty STU Bratislava so sídlom v Trnave, členom Vedeckej rady Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Púchove.

Od 4. júla 2006 bol Ľubomír Jahnátek minister hospodárstva SR, vo svojej funkcii zostal do konca volebného obdobia vlády SR v roku 2010. V parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR za opozičnú stranu Smer-SD.

Nie je členom strany Smer-SD. Na kandidačnej listine strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 mal číslo 20.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.
Foto: TASR
JÁN RICHTER - člen vlády SR, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Ján Richter sa narodil 5. októbra 1956 v Zlatých Moravciach. Svoje prvé pracovné pôsobenie začal v CALEXE v Zlatých Moravciach. Stredoškolské štúdium si rozšíril štúdiom Strojníckeho inštitútu pri Výrobno-hospodárskej jednotke (VHJ) Strojárne. Neskôr začal podnikať, riadiť združenie podnikateľov v Mojmírovciach a viesť obchodnú spoločnosť. Od roku 1993 bol manažérom Združenia podnikateľov. V roku 1998 sa stal ústredným tajomníkom Strany demokratickej ľavice (SDĽ). SDĽ, SDA a SDSS ukončili k 1. januáru 2005 svoju činnosť na slovenskej politickej scéne a zlúčili sa so stranou Smer, ktorej názov sa zmenil na Smer-SD. Vzdelanie si rozšíril o štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Od roku 2006 bol poslancom NR SR, podpredsedom Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Bol overovateľom v Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu SIS v NR SR a pôsobil aj v kontrolnom výbore pre Vojenské obranné spravodajstvo (VOS). Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, strana Smer-SD bola v opozícii. Ako generálny manažér strany patrí do najužšieho vedenia strany Smer-SD.

Na kandidačnej listine strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 mal číslo 9.

Novovymenovaní ministri nového vládneho kabinetu Roberta Fica: Predný rad zľava - minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) , minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nestraník) , minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nestraník) , minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) , minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nestraník) a minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Zadný rad zľava - minister spravodlivosti Tomáš Borec (nestraník), minister práce Ján Richter (Smer-SD), minister životného prostredia Ján Žiga (Smer-SD) , minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) , minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
Foto: TASR/Vladimír Benko
TOMÁŠ BOREC - člen vlády SR, minister spravodlivosti SR

Tomáš Borec sa narodil 17. januára 1967. Je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, v roku 1992 študoval v Bruseli (Belgicko) a v roku 1993 v Londýne (Veľká Británia).

Od roku 1990 do roku 1993 pracoval ako advokátsky koncipient v Advokátskej kancelárii JUDr. Jána Havláta v Bratislave. Ako advokát následne pôsobil v AK Havlát, Borec & partners, Bratislava. Vedúcim právneho oddelenia v Citibank (Slovakia), a. s., bol tri roky. V rokoch 2000 až 2003 spolupracoval so Squire, Sanders a v priebehu rokov 2000-2009 sa venoval vlastnej advokátskej praxi. Od roku 2009 je jeho meno späté s Advokátskou kanceláriou Borec & Bohunský.

Aktívny je aj v orgánoch Slovenskej advokátskej komory (SAK). Už od roku 2004 bol členom disciplinárnej komisie SAK. V roku 2010 bol zvolený za predsedu Slovenskej advokátskej komory, pričom vykonáva aj funkciu predsedu skúšobnej komisie SAK, predsedu pracovnej skupiny pre veci advokátske a predsedu skúšobného senátu SAK. Jeho meno je spájané aj s lektorskou činnosťou na seminároch venovaných otázkam o rozhodcovskom konaní, keďže pôsobí už od roku 2001 aj ako rozhodca Rozhodcovského súdu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory i ako rozhodca Centra alternatívneho riešenia sporov (ADR) týkajúcich sa názvov domén .eu a od roku 2005 aj Rozhodcovského súdu pri Hospodárskej komore Českej republiky a Agrárnej komore Českej republiky.

Nie je členom strany Smer-SD.

Foto: TASR
DUŠAN ČAPLOVIČ - člen vlády SR, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR

Dušan Čaplovič sa narodil 18. septembra 1946 v Bratislave. Vysokoškolské štúdium ukončil v roku 1969 na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Od roku 1980-2002 pôsobil v Slovenskej akadémií vied (SAV), kde pracoval ako vedecký tajomník, zástupca riaditeľa a vedecký pracovník Archeologického ústavu SAV v Nitre. V rokoch 1992-2001 bol členom predsedníctva a v rokoch 1995-2001 podpredseda SAV v Bratislave.

Od parlamentných volieb v roku 2002 pôsobí ako poslanec NR SR. Počas svojej praxe bol v rokoch 1992-1995 členom Rady vlády SR pre vedu a techniku a v rokoch 1995-1998 bol členom kolégia ministra kultúry SR. Absolvoval študijnú stáž v USA a Fínsku. Od 4. júla 2006 do 8. júla 2010 zastával funkciu podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny a od 28. augusta 2009 do 28. októbra 2009 bol dočasne poverený aj riadením ministerstva životného prostredia SR. Po voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR za opozičnú stranu Smer-SD. Je jedným z podpredsedov strany, ktorá zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012.

Na kandidačnej listine strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 mal číslo 5.

Zuzana Zvolenská
Foto: TASR/Martin Baumann
ZUZANA ZVOLENSKÁ - členka vlády SR, ministerka zdravotníctva SR

Zuzana Zvolenská sa narodila 27. januára 1972 v Bratislave. Po ukončení štúdia na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave začala v roku 1995 svoju profesijnú kariéru v Univerzálnej bankovej poisťovni, a.s. V zdravotníctve pôsobí od roku 2002, kedy nastúpila na Generálne riaditeľstvo Spoločnej zdravotnej poisťovne. V júni 2005 sa stala vedúcou oddelenia zmluvných vzťahov a od februára 2006 bola poverená aj riadením odboru zdravotných činností. V roku 2006 sa stala námestníčkou generálneho riaditeľa pre nákup zdravotnej starostlivosti a členkou predstavenstva Spoločnej zdravotnej poisťovne. Valné zhromaždenie ju 25. septembra 2006 zvolilo za predsedníčku predstavenstva a generálnu riaditeľku Spoločnej zdravotnej poisťovne, a.s. Od 1. marca 2008 je generálnou riaditeľkou a predsedníčkou predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s.

Nie je členkou strany Smer-SD, bola tieňovou ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny strany Smer-SD.

Minister životného prostredia Peter Žiga
Foto: TASR
PETER ŽIGA - člen vlády SR, minister životného prostredia SR

Peter Žiga sa narodil 27. júla 1972 v Košiciach. V rokoch 1990-1995 vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave, Podnikovohospodársku fakultu v Košiciach. Počas štúdia v roku 1991 absolvoval kurz pre študentov z východnej Európy pod záštitou Union Bank of Switzerland vo švajčiarskom St. Gallene. Od roku 1991-1996 bol zástupcom dvoch spoločností s r.o. v Nemeckej spolkovej republike. Od roku 1995-2006 bol riaditeľom a konateľom spoločnosti Taper, spol. s r.o. v Košiciach s ročnou prestávkou v roku 1997, kedy zastával post poradcu viceprezidenta, riaditeľa odboru pre styk s verejnosťou VÚB, a.s., Bratislava. V období rokov 2003-2004 bol poradcom generálneho riaditeľa SARIO.

V roku 2006 ho zvolili za poslanca NR SR za stranu Smer-SD. Od 19. júla 2006 vykonával funkciu štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR, strana Smer-SD bola v opozícii.

Na kandidačnej listine strany Smer-SD v predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 mal číslo 10.