Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

OZ Proforum je znepokojené zrušením dotácií na podporu ľudských práv

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ministerstvo spravodlivosti SR zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur.

Bratislava 23. februára (TASR) - Občianske združenie (OZ) Proforum je znepokojené zrušením dotačnej výzvy na podporu ľudských práv. Považuje to za prekážku pre implementáciu projektov, ktoré napomáhajú ochrane ľudských práv menšín a marginalizovaných skupín na Slovensku. TASR o tom informovala prezidentka združenia a bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová.

"Ochrana a podpora ľudských práv je jednou zo základných hodnôt a pilierov demokratických právnych štátov a Európskej únie, ktorej členskou krajinou je aj Slovensko," vyhlásilo OZ Proforum. Poukázalo na to, že rezort spravodlivosti, ktorý výzvu zrušil, vedie právnik zo strany Smer-SD. "Podpora ľudských práv, rovnosť, dôstojnosť a spolupráca s občianskou spoločnosťou patria medzi základné princípy, o ktoré sa európske sociálnodemokratické strany opierajú," skonštatovalo. Zrušenie schémy preto považuje za porušenie daných princípov.

Ministerstvo spravodlivosti SR zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur, prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam násilia.