Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Program na prepis hovoreného slova už majú všetky súdy

Ilustračné foto Foto: TASR

Od začiatku júla majú k dispozícii počítačový program, ktorý je schopný hovorené slovo prepísať do textu. Softvér APD vytvorila pre rezort spravodlivosti Slovenská akadémia vied (SAV).

Bratislava 28. júla (TASR) - Pracovníci súdov a ministerstva spravodlivosti (MS) môžu ušetriť čas pri prepisovaní súdnych rozhodnutí a administratívnej práci. Od začiatku júla majú k dispozícii počítačový program, ktorý je schopný hovorené slovo prepísať do textu. Softvér APD vytvorila pre rezort spravodlivosti Slovenská akadémia vied (SAV).

"Vytvorený softvér je však len prvým krokom na ceste k automatizovanému prepisu súdnych pojednávaní, kde prichádza často k súčasnému hovoreniu viacerých osôb, veľa ráz v nespisovnej podobe," povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Napriek tomu, že vývoj softvéru, ktorý bude schopný fungovať v takomto prostredí, je zložitý, rezort podľa hovorkyne verí, že tímu SAV sa to nakoniec podarí.

Špeciálny softvér, na ktorom SAV pracuje od roku 2009, mal byť pôvodne odovzdaný v apríli 2011. Termín sa však musel odložiť, pretože ministerstvu spravodlivosti chýbali peniaze na dokončenie projektu. Na súdoch ho začali testovať vlani v lete. Projekt si vyžiadal 465.000 eur.