Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nový program prevencie zosuvov by si mal vyžiadať 45 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Cieľom programu je zabezpečiť komplexné riešenie problematiky svahových pohybov a zosuvných rizík.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Svahové deformácie ohrozujú vyše päť percent územia Slovenska, ohrozenie sa týka ciest aj diaľnic, železníc, plynovodov, vodovodov, ale aj takmer 30.000 pozemných stavieb. Nebezpečenstvo predstavujú väčšinou zosuvy. Tento problém má preto do budúcnosti riešiť nový program prevencie a manažmentu zosuvných rizík na roky 2014 až 2020 z dielne envirorezortu.

Náklady na program sa odhadujú na 45 miliónov eur, ministerstvo životného prostredia chce väčšinu prostriedkov získať z eurofondov. Peniaze majú slúžiť na zlepšenie prevencie zosuvných rizík, identifikáciu, registráciu, mapovanie svahových deformácií, inžiniersko-geologický prieskum, sanáciu a monitoring havarijných zosuvov.

Ako sa uvádza v materiáli, od roku 2010 vzniklo pre extrémne zrážky množstvo havarijných zosuvov. Tými sú postihnuté najmä územia Prešovského, Košického a Žilinského kraja. V súčasnosti ministerstvo eviduje 106 havarijných zosuvov, ktoré ohrozujú životy ľudí, majetok a životné prostredie.

Vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu ministerstvo od roku 2010 zabezpečilo len prvú etapu sanačných prác v lokalitách s najväčším rizikom poškodenia a ohrozenia rodinných domov. Prvá etapa sanácie sa realizovala v 17 prioritných lokalitách.

Cieľom programu je zabezpečiť komplexné a systematické riešenie problematiky svahových pohybov a zosuvných rizík s dôrazom na najohrozenejšie oblasti.