Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Program Sadíme budúcnosť podporí na jeseň 13 projektov za 36.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Celkovo program doteraz podporil výsadbu približne 3000 stromov takmer v 40 lokalitách po celom Slovensku za účasti viac než tisícky dobrovoľníkov.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Program Sadíme budúcnosť podporí túto jeseň 13 komunitných projektov po celom Slovensku za viac ako 36.000 eur. Ide o projekty z Banskej Štiavnice, Bošácej, Dlhej nad Váhom, Babína, Brhloviec, Pezinka, Levíc, Nitry, Partizánskeho, Kremnice, Bánova, Šalgočky a Hnúšte. Sadiť začnú približne v októbri. TASR o tom informovala Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis.

Do jesennej výzvy prišlo vyše 30 žiadostí. Víťazné vybrali hodnotitelia na základe niekoľkých kritérií. "Zameriavame sa najmä na druhovú skladbu drevín, pričom uprednostňujeme tradičné domáce druhy a regionálne odrody. Prihliadame na zapojenie miestnej komunity - občianskych združení a iniciatív, škôl či iných inštitúcií," povedala Hromadová. Posudzujú tiež podľa nej vhodnosť lokality, či sú stromy na danom mieste prínosné a ich výsadba má zmysel z dlhodobého hľadiska. Dbajú aj na povýsadbovú starostlivosť. Tú zároveň kontrolujú v nasledujúcich rokoch.

Celkovo program doteraz podporil výsadbu približne 3000 stromov takmer v 40 lokalitách po celom Slovensku za účasti viac než tisícky dobrovoľníkov. Takýmto sposobom chce program podporiť napĺňanie cieľa vysadiť v Európskej únii do konca roka 2030 aspoň tri miliardy stromov.