Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Program Sex/Drogy je už 13 rokov medzi mladými ľuďmi

Počas leta 2013 navštívili pracovníci OZ Odyseus s programom Sex/Drogy tri festivaly a jednu klubovú akciu.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Program Sex/Drogy, ktorý funguje v rámci OZ Odyseus, toto leto oslávil svoju 13. sezónu fungovania. Ide o program, ktorý predstavuje nástroj prevencie a osvety medzi mladými ľuďmi.

"Pracujeme hlavne na festivaloch, kde máme informačný stánok, v ktorom ponúkame letáky o drogách a bezpečnejšom sexe. Súčasťou programu je aj webová stránka www.drogy.org s online poradňou, ktorá poskytuje dôležité informácie o heroíne a pervitíne," povedala podpredsedníčka OZ Odyseus Miroslava Žilinská.

Štatistiky Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť ukazujú, že mladí ľudia, ktorí navštevujú letné festivaly, užívajú drogy oveľa častejšie oproti bežnej populácii. "Na festivaly chodíme pracovať a často sa nezastavíme niekoľko hodín v kuse, je o nás veľký záujem. Keď mladí počujú slovo drogy, sú skeptickí, boja sa moralizovania. My máme ale iný cieľ. Chceme, aby boli mladí ľudia informovaní o rizikách a to, či sa rozhodnú užívať drogy, je na ich rozhodnutí. Tento prístup mladí ľudia oceňujú," vysvetlila Žilinská.

Počas leta 2013 navštívili pracovníci OZ Odyseus s programom Sex/Drogy tri festivaly a jednu klubovú akciu. Celkovo na festivaloch pracovníci a dobrovoľníci programu nakontaktovali 2782 mladých ľudí a poskytli 1878 konzultácií o sexe a drogách a rozdali 2958 informačných letákov.

Tento rok OZ Odyseus uskutočňuje aktivity programu vďaka projektu Tabu témy otvorene, ktorý podporili Island, Lichtenštajnsko a Nórsko prostredníctvom programu Aktívne občianstvo a inklúzia. Odyseus je jedna z najstarších organizácií na Slovensku poskytujúcich terénnu sociálnu prácu.