Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Program vlády je všeobecný, bude ho ťažké kontrolovať, tvrdí politológ

Program Ficovej vlády podľa Michala Horského treba vnímať v inom kontexte ako tie, ktoré prezentovali predchádzajúce kabinety.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Programové vyhlásenie vlády Roberta Fica (Smer-SD) je do veľkej miery abstraktné, všeobecné a má skôr podobu návodu než konkrétnych opatrení. "Preto opozícia bude mať mimoriadne sťaženú kontrolu jeho plnenia," povedal politológ Michal Horský.

Program Ficovej vlády podľa neho treba vnímať v inom kontexte ako tie, ktoré prezentovali predchádzajúce kabinety. Politológ ho totiž vníma skôr ako program dialógu vlády so sociálnymi partnermi, kde sú len naznačené isté ciele. "Je to program dialógu, kde je vlastne povedané, že konkrétna náplň, čísla, fakty budú v nasledujúcich rokoch postupne dohovárane vládou v sociálnom dialógu s ostatnými partnermi," vysvetlil.

Pozrite si kompletné znenie programového vyhlásenia vlády


Stiahnúť súbor


Na druhej strane ako pozitívum vládneho programu vyzdvihol, že kabinet rešpektuje ozdravenie verejných financií a zaviazal sa dodržiavať medzinárodné dohody. "Je pozitívom, že sa zaväzuje do konca budúceho roku dodržať schodok rozpočtu do troch percent a vyzýva všetkých partnerov, aby sa na tom spoločne s ním podieľali," podotkol.