Slovensko

Nová vláda sa stretla na svojom prvom rokovaní

TASR, 30. marca 2016 12:50, aktualizované 30. marca 18:27

Na snímke spoločná fotografia ministrov tretej vlády Roberta Fica pred prvým zasadnutím vlády 30. marca 2016 v Bratislave. Prezident SR Andrej Kiska vymenoval nový kabinet Roberta Fica, ktorý tvoria strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť v stredu 23. marca. Horný rad zľava minister minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely, minister obrany SR Peter Gajdoš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan a minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.Stredný rad zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, minister životného prostredia László Solymos, minister kultúry SR Marek Maďarič, minister financií SR Peter Kažimír a minister hospodárstva SR Peter Žiga.Dolný rad zľava podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini, ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, premiér SR Robert Fico, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Martin Baumann
Bratislava 30. marca (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) má do 13. apríla predložiť na rokovanie kabinetu návrh programového vyhlásenia vlády. Rozhodli o tom ministri na svojom dnešnom prvom rokovaní.

Podľa Ústavy SR je vláda povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Prezident SR Andrej Kiska vymenoval nový kabinet Roberta Fica, ktorý tvoria strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť v stredu 23. marca.

Východiskom pre spracovanie programového vyhlásenia budú programové priority vlády na roky 2016 až 2020. V súvislosti s tým budú vicepremiéri a ministri rokovať so sociálnymi partnermi.

Vláda dnes vymenovala ďalších štátnych tajomníkov na päť ministerstiev.

Na rezort spravodlivosti nastupuje staronová tajomníčka Mária Kolíková, ktorá v tejto funkcii pôsobila počas vlády Ivety Radičovej, keď rezortu šéfovala súčasná ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Na ministerstvo kultúry nastupuje poslanec za bratislavskú mestskú časť Ružinov Igor Adamec.

Norbert Kurilla, ktorý dlhodobo pripravoval envirorezort na úlohy vyplývajúce z predsedníctva v EÚ, sa stane druhým mužom ministerstva životného prostredia. Jozefa Kamenického zase schválil kabinet do funkcie štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva. Túto pozíciu na ministerstve obrany bude vykonávať Ivan Máčovský.

Okrem toho vláda dnes odvolala a vymenovala niektorých vedúcich služobných úradov ministerstiev. Ľubomíra Kubišová odíde z ministerstva spravodlivosti a bude šéfovať služobnému úradu na ministerstve životného prostredia. Vedúcou úradu na rezorte justície sa stane Jana Britaňáková.

Zo životného prostredia odchádza Viktor Lehotzký, ktorý sa ujme tejto funkcie na ministerstve hospodárstva.

Novým vedúcim služobného úradu ministerstva zdravotníctva sa stal Jozef Ráž, školstva Helena Poláková a dopravy Marek Čepko.

Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému: