Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Progresívci: SNP bolo autentickým prejavom odporu voči čistému zlu

Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie na tému "predstavenie kandidátky PS - tím pre lepšiu budúcnosť Slovenska" 27. júna 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Pamiatka SNP podľa šéfa progresívcov pripomína, aké sú sloboda, demokracia a dôstojnosť pre všetkých krehké a ako ich treba neustále strážiť a obhajovať.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Slovenské národné povstanie (SNP) bolo autentickým prejavom odporu veľkej časti obyvateľstva proti čistému zlu a z jeho odkazu možno čerpať aj v súčasnosti. Vyhlásil to predseda Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Povstanie považuje za jednu z najlepších kapitol slovenských dejín. "Aj dnes by sme z týchto dejín mali čerpať. Vzbúrili sme sa proti fašizmu, tomu svetovému aj domácemu, kolaborantskému, a prispeli sme k jeho porážke," podotkol.

Slovensko sa podľa jeho slov dokázalo za cenu veľkých obetí postaviť na správnu stranu a napraviť aspoň časť chýb, ktoré vtedajšia politická reprezentácia predtým napáchala. "Ukázali sme, že nikdy nie je neskoro zabojovať o lepšiu budúcnosť," uviedol Šimečka vo vyjadrení, ktoré TASR sprostredkoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

Pamiatka SNP podľa šéfa progresívcov pripomína, aké sú sloboda, demokracia a dôstojnosť pre všetkých krehké a ako ich treba neustále strážiť a obhajovať. Rovnako si treba pripomínať hrdinstvo účastníkov Povstania.