Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Projekt ReŠtart Slovensko má pomôcť riešiť aktuálne problémy

Foto: www.ludialudom.sk

Tohtoročná súťaž bude prepojená s portálom Ľudiaľuďom a prihlasovanie nápadov sa uskutoční na stránke restart.ludialudom.sk.

Žilina 26. novembra (TASR) – Zlepšiť fungovanie spoločnosti a pomôcť riešiť jej akútne problémy pomocou funkčných webových a mobilných riešení je cieľom tretieho ročníka projektu ReŠtart Slovensko, ktorý sa dnes začal v Žiline.

Projekt ReŠtart vznikol podľa jeho projektového manažéra Mira Lacka na základe nápadu americkej neziskovej organizácie TechSoup Global. „V roku 2012 sa testoval aj v Európe a u nás. Za Slovensko prebralo organizáciu Centrum pre filantropiu a už v 1. ročníku prihlásili súťažiaci 37 projektov. Svojimi projektmi výrazne prispelo k riešeniu viacerých problémov v spoločnosti sedem finalistov. Napríklad www.otvorenesudy.sk, www.okospravodlivosti.sk, www.univalue.sk, www.parkujemakodebil.blogspot.sk,“ uviedol Lacko.

Pripomenul, že druhý ročník ReŠtart Slovensko sa niesol v znamení rozšírenia o témy rovnosti a tolerancie, ktoré doplnili projekty z oblasti problematiky efektívneho spravovania vecí verejných, otvorených dát či transparentnosti. „Do súťaže sa prihlásilo 27 projektov. Z nich porota vybrala 10 finalistov, ktorí mali možnosť získavať priamu podporu verejnosti prostredníctvom darov. Verejnosť však hlasovaním rozhodovala aj o víťazoch. V súťaži získalo podporu sedem projektov, udelených bolo 16 cien. Absolútnym víťazom 2. ročníka ReŠtartu Slovensko sa stal projekt VŽDY a VŠADE – Pomoc na dosah. Na druhom mieste skončil projekt NEMLČME! - Portál pre obete sexuálneho násilia. Tretie miesto získala online videoknižnica, ktorá pomôže študentom pri výbere budúceho povolania, projekt čoRobím,“ doplnil projektový manažér súťaže.

Tohtoročná súťaž bude prepojená s portálom Ľudiaľuďom a prihlasovanie nápadov sa uskutoční na stránke restart.ludialudom.sk. „ReŠtart štartuje dnes v Žiline a vo štvrtok (27. 11.) v Bratislave. Predstavíme samotnú súťaž, jej priebeh a pravidlá, prezentovať sa budú aj minuloroční finalisti, ktorí by mali hovoriť o úspešných projektoch. Uzávierka prihlasovania projektov bude až 20. januára 2015, takže záujemcovia budú mať dostatok času na prípravu,“ povedal Lacko.

ReŠtart sa organizátori rozhodli tento rok pozmeniť. „Nielen tým, že sa čas jeho realizácie posunul na zimné mesiace, ale v rámci projektu pripravujeme úplne novú platformu, ktorá bude slúžiť startupovým skupinám na prípravu projektov online a následne budú mať možnosť získavať financie na svoje nápady prostredníctvom crowdfundingu. Úspešnosť takéhoto konceptu otestujeme práve počas ReŠtartu, finalistom poskytneme priestor na získanie darov od verejnosti, navyše tí, ktorí na svoju stranu prilákajú najviac darcov, získajú ocenenie v rámci súťaže ReŠtart,“ povedal na margo tretieho ročníka súťaže Lacko.

Projekt ReŠtart Slovensko 2014 bol podporený sumou 31.500 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation.