Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Projekt Tatry v pohybe pokračuje ďalším športovým víkendom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Po úspešnom januárovom štarte projektu Tatry v pohybe pokračujú športové kluby v spolupráci so Združením cestovného ruchu Vysoké Tatry (ZCR VT) v organizácii podujatí pre širokú verejnosť.

Vysoké Tatry 13. februára (TASR) - Po úspešnom januárovom štarte projektu Tatry v pohybe pokračujú športové kluby v spolupráci so Združením cestovného ruchu Vysoké Tatry (ZCR VT) v organizácii podujatí pre širokú verejnosť. Už tento víkend, 14. a 15. februára, ktorý bude mať prívlastok valentínsky, privítajú v regióne Tatier nadšencov behu, Nordic Walkingu a behu na lyžiach. Tento raz budú športové aktivity rozšírené aj o Tatranský karling, zábavnú zimnú hru, ktorá zožala veľký úspech aj medzi sprievodnými podujatiami nedávno ukončenej Svetovej zimnej univerziády na Štrbskom Plese.

"Prvým podujatím športového víkendu bude finálové kolo Zimnej bežeckej série, ktoré štartuje v sobotu o 13. hodine v Starej Lesnej od Hotela Forton. Pretekári si zmerajú svoje sily na trase dlhej sedem kilometrov. K bežcom sa opätovne pridajú aj vyznávači Nordic walkingu. Verím, že preteky budú mať minimálne taký úspech, ako predošlý beh Karpatia RUN, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 120 domácich i zahraničných bežcov a vyznávačov severskej chôdze,” uviedla výkonná riaditeľka ZCR VT Lucia Dubielová.

Nedeľa bude patriť typicky zimným športom. Oblastná organizácia cestovného ruchu Vysoké Tatry Podhorie pripravila verejné preteky v behu na lyžiach pri príležitosti 80. výročia prvých neoficiálnych lyžiarskych majstrovstiev sveta, organizovaných po prvýkrát v roku 1935 vo Vysokých Tatrách. Na svoje si podľa Dubielovej prídu bežkári, amatéri, muži, ženy i deti. Sprievodnou akciou sú tzv. RETRO lyžiarske bežecké preteky a Tatranský karling. “Na retro pretekoch sa zúčastnia aj bežci v dobovom oblečení, ktorí predvedú divákom nielen beh na historických lyžiach, ale aj to, ako v minulosti prebiehala príprava a servis lyží,” zdôraznila Dubielová.

Akcia sa uskutoční od 10. hodiny v areáli golfového ihriska Black Stork vo Veľkej Lomnici. Podujatie je súčasťou cyklu Rok výročí v Tatrách. Záštitu nad pretekmi prevzal biatlonista a olympijský medailista Pavol Hurajt. Pre vyznávačov netradičných zimných hier je v tento deň na tamojšom prírodnom klzisku pripravený aj znovuzrodený Tatranský karling, ktorý si nachádza stále viac priaznivcov medzi domácimi obyvateľmi i návštevníkmi tatranského regiónu.

„Verím, že sa športovci, ako aj diváci dobre zabavia. Gurmáni si môžu vychutnať špeciality z kuchyne miestneho hotela. Som presvedčený, športová nedeľa bude pre všetkých spríjemnením víkendu,” uzavrel starosta obce Veľká Lomnica Peter Duda.