Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Projekt Zachor mapuje výpovede bývalých väzňov tábora v Novákoch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Projekt mapuje miesto naďaleko Novák v časti Laskár, kde bol v rokoch 1941 až 1944 pracovný a koncentračný tábor pre Židov. V roku 1942 z neho vyviezli približne 5600 ľudí do táborov v Poľsku.

Nováky 25. septembra (TASR) - Svedectvá piatich bývalých väzňov zaniknutého pracovného a koncentračného tábora v Novákoch mapuje projekt Zachor. Premiéru rozšíreného filmu, ktorý pripravili Monika a Ľubo Stachovci, si bude môcť verejnosť pozrieť 3. októbra v Dome kultúry v Prievidzi.

Projekt mapuje miesto naďaleko Novák v časti Laskár, kde bol v rokoch 1941 až 1944 pracovný a koncentračný tábor pre Židov. Od marca do októbra 1942 z neho vyviezli približne 5600 ľudí do táborov v Poľsku. Potom sa transporty zastavili a tábor v Novákoch fungoval do vypuknutia Slovenského národného povstania ako pracovný, po vojne slúžil ďalším internačným zámerom Československa. Neskôr bol postupne rozobratý a materiál rozkradnutý, dnes sú tam už len polia. "Video zachytáva výpovede ľudí, ktorí boli internovaní v tomto tábore a prežili tam časť svojej mladosti. O svojich spomienkach hovoria Alžbeta Schicková-Tauberová, Rozália Becková-Steinerová, Alexander Bachnár, Dalma Špitzerová-Holanová a Jozef Weiss. Títo žijúci pamätníci nám približujú svoje zážitky z obdobia druhej svetovej vojny," načrtol Stacho.

Vo videu sú podľa neho použité archívne fotografie z pracovného tábora zapožičané od Rozálie Beckovej, Alexandra Bachnára, Múzea holokaustu v Seredi, Múzea Yad Vashem v Jeruzaleme, Slovenského ústredného archívu, Vojenského historického ústavu a ďalších zdrojov. "O koncentračnom tábore neexistuje fotodokumentácia a tak sme siahli po citáciách z filmu režiséra Petra Solana Boxer a smrť. Film bol natočený v tábore v Novákoch v čase, keď ešte existoval. Citáciou zo Solanovho filmu odkazujeme na tých ľudí, ktorí v roku 1942 boli vyvezení z Novák do koncentrákov v Poľsku a väčšinou sa už nevrátili," doplnil.

Projekt Zachor prezentovali jeho autori na jar tohto roka v kine Lumiere v Bratislave. Ďalším výskumom v teréne a archívoch svedectvá štyroch ľudí doplnili o výpoveď Jozefa Weissa, ktorá odstupom času poskytuje analytický pohľad na obdobie holokaustu na Slovensku. "Objavili sme ľudí, ktorí sa snažili pomôcť Židom v nováckom tábore v rámci možností a film je venovaný práve hrdinstvu týchto troch osobností. Vynikajúcemu lekárovi tábora Jakubovi Špírovi, ktorý okrem liečenia väzňov hľadal spôsob upevnenia ich psychického aj fyzického zdravia. Ďalším človekom, ktorý prispel k záchrane ľudských životov v tábore, bol moravský rodák a baťovec Otto Mandler. Tretím bol architekt Andrej Steiner, ktorý sa snažil vytvoriť v danej situácii prijateľné podmienky na život väzňov," priblížil Stacho.

Film podľa neho nemá ambíciu nahrádzať učebnicu dejepisu, ale podáva z hľadiska preživších svedkov obraz o tábore v kontexte celkového riešenia židovskej otázky na Slovensku v rokoch 1939 až 1944.