Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Prokurátor podal obžalobu na Róberta L. v kauze vraždy Tutiho

Na snímke doživotne odsúdený Róbert L. na súdnom pojednávaní v budove Špecializovaného trestného súdu v Pezinku 6. mája 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Ide o prípad prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí z júla 1995. Róberta L. prezývaného Kýbel obvinili z vraždy Tutiho už v roku 2015.

Bratislava/Martin 15. mája (TASR) - Prokurátor Okresnej prokuratúry Martin podal obžalobu na Róberta L. v kauze demonštratívnej mafiánskej vraždy Vladimíra Daniša, prezývaného Tuti. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Martin Kokles.

"Na obvineného R. L. podal prokurátor Okresnej prokuratúry Martin 19. decembra 2023 obžalobu na Okresný súd Banská Bystrica medzi inými aj pre trestný čin všeobecného ohrozenia," priblížil Kokles.

Ide o prípad prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí z júla 1995. Róberta L. prezývaného Kýbel obvinili z vraždy Tutiho už v roku 2015. Na začiatku júna 2020 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v tejto súvislosti aj banskobystrického bosa Mikuláša Černáka.

"V prípade boli obvinené dve osoby, bol podaný návrh na podanie obžaloby a vec je aktuálne v súdnom konaní. Jedna osoba bola vylúčená na samostatné konanie a vec bola prerušená, keďže má osoba v uvedenej veci postavenie spolupracujúceho obvineného," uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Na usmrtení Tutiho sa mal Černák dohodnúť spolu s nebohým bratislavským bosom Miroslavom Sýkorom. Róbert L. mal odpáliť nálož, ktorá usmrtila Tutiho aj jeho brata Jozefa Daniša, prezývaného Papas. Tuti bol jedným z prvých bosov bratislavského podsvetia a priekopníkom vo vyberaní výpalného.

Róbert L. je považovaný za bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov, v súčasnosti je stíhaný väzobne. Pôvodne si odpykával doživotný trest väzenia pre viaceré vraždy z rokov 1998 a 1999. Najvyšší súd mu však v závere marca na podklade mimoriadneho dovolania doživotie zrušil. Svoje rozhodnutie zdôvodnil zistením porušenia zákona v neprospech obvineného. Toto konanie sa preto na Špecializovanom trestnom súde začína odznova.