Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Repčík vypovedal, o zmenkách ani angažovaní sa Valka nikdy nepočul

Na snímke bývalý riaditeľ TV Markíza Vladimír Repčík prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza 29. júla 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Obžalovaný Pavol R. zopakoval, že absencia vedomostí bývalých riaditeľov a zamestnancov televízie o predmetných zmenkách neznamená, že neexistujú.

Pezinok 29. júla (TASR) – Bývalý riaditeľ TV Markíza Vladimír Repčík nemá o sporných zmenkách žiadnu vedomosť. Povedal to v pondelok v rámci svojej svedeckej výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Na pojednávanie sa prišiel pozrieť aj Štefan A., ktorý je obvinený z falšovania zmeniek, avšak vyčlenený na samostatné konanie.




V súvislosti s predmetnými zmenkami Repčík uviedol, že ani ako zamestnanec a neskôr ako riaditeľ nemal o zmenkách žiadne vedomosti. Dodal však, že by o ich existencii ani vedieť nemusel vzhľadom na to, že bol riaditeľom a nie konateľom spoločnosti. „Zdôrazňujem, že som nebol konateľom tejto spoločnosti a akékoľvek obchodné transakcie, majetky ľudí, ktorí stáli v pozícii spolumajiteľov Markízy, neboli v mojej kompetencii,“ spresnil Repčík.

Obžalovaný Pavol R. zopakoval, že absencia vedomostí bývalých riaditeľov a zamestnancov televízie o predmetných zmenkách neznamená, že neexistujú, čo je argument, ktorý opakuje od začiatku hlavného pojednávania.

Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu či si spomína, že by sa vo vysporiadaní kauzy Gamatex angažoval zavraždený právnik Ernest Valko, Repčík odpovedal, že o tom nemá žiadne informácie.

Svedecká výpoveď Repčíka, ktorý riadil TV Markíza v rokoch 2000 až 2006, zahŕňala aj kauzu Gamatex. K nej Repčík uviedol všeobecne známe skutočnosti aj v súvislosti s tým, že vtedy v Markíze videl obžalovaného Mariana K., obvineného Štefana A. a aj zavraždeného Petra Čongrádyho.

Na osobnú prítomnosť niekdajšej spoločníčky Pavla R. v Markíze Sylvie Volzovej si Repčík spomína veľmi sporadicky. Jej osobné angažovanie sa registroval hlavne v roku 1998 od začiatku kauzy Gamatex. Vtedy podľa jeho slov mala „veľmi intenzívne ambície zasahovať do vysielania“.

Prokurátor predložil súdu komunikáciu medzi Marianom K. a N. Bödörom



Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil v pondelok senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku údajnú elektronickú komunikáciu medzi obžalovaným Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Zároveň súd informoval, že vzniesol obvinenie voči jednej z osôb, ktorá mala doteraz postavenie svedka. Nespresnil o koho ide. Urobil tak na pojednávaní v prípade údajného falšovania zmeniek TV Markíza.

Dôkaz navrhuje Šanta čítať v stredu (31. 7.), aby sa s ním obhajoba stihla oboznámiť. Marek Para, obhajca obžalovaného Pavla R., následne požiadal súd, aby prokurátor predložil kompletnú komunikáciu, ktorú má k dispozícii. "Aj v zmysle medzinárodnej judikatúry má obhajoba právo, aby bola komunikácia kompletná," spresnil Para. Obsah údajnej komunikácie zostáva zatiaľ neznámy.

Za predloženie tzv. piatej zmenky podal obhajca Para trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Tento dôkaz predložil prokurátor v prvý deň pojednávania 22. júla. Obžalovaný Pavol R. uviedol, že si pamätá podpis štyroch zmeniek.

V pondelok mal svedčiť bývalý viceprezident CME Frederic Thomas Klinkhammer, ktorý je dlhodobo v zahraničí. Nedostavil sa však. V dopoludňajších hodinách by mala svedčiť aj niekdajšia riaditeľka kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Jarmila Grujbárová.

Na júlové pojednávacie dni sa obžalovaný Marian K. s najväčšou pravdepodobnosťou nedostaví, avšak senát zvažuje, že presunie septembrové pojednávacie dni do Ústavu na výkon väzby (ÚVV) Bratislava, kde sú lepšie bezpečnostné podmienky.

V utorok (30. 7.) má svedčiť niekdajšia ekonomická riaditeľka Markízy Radka Doehring, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a niekdajšia spoločníčka obžalovaného Pavla R. Silvia Volzová. Tá údajne mala byť obeťou plánovanej vraždy, v ktorej je Pavol R. taktiež obžalovaný.

Posledný pojednávací júlový deň (31. 7.) súd očakáva výpoveď Jozefa Dučáka, ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis spolu s Marianom K. Svedčiť má taktiež bývalý novinár a niekdajší šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora "po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".

Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka.