Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Štefan A. na súde podporil verziu o E. Valkovi, reagoval na slinoviny

Na snímke druhý zľava Štefan Agh na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 24. júla 2019. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Čítanie odmietol predseda senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z dôvodu, že sa obhajoba s dôkazom nestihla oboznámiť. Nevylúčil vykonávanie dôkazu do budúcnosti.

Pezinok 24. júla (TASR) - Štefan A., niekdajší spoločník Mariana K., v stredu vypovedá na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Vo svojej výpovedi podporil tvrdenie obhajoby, že sa v zmenkách angažoval nebohý právnik Ernest Valko. Reagoval aj na pojmy „slinoviny“ a „slintoš“.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta sa počas výsluchu spýtal aj Štefana A., či vie, čo znamenajú pojmy „slinoviny“ alebo „slintoš“. Ten reagoval, že to bol pojem, ktorý používal Marian K. Na otázku, či bol používaný v ich spoločnej komunikácii, odpovedal, že „to je možné“. Pojem mal Marian K. používať, keď od neho žiadal dokumenty s podpisom obžalovaného Pavla R. Pojem by sa mal nachádzať v komunikácii, ktorú predložil súdu Šanta a žiadal jeho prečítanie počas svedeckej výpovede Štefana A. Súd tento návrh zamietol s tým, že obhajoba potrebuje čas, aby sa s obsahom dôkazu oboznámila. Jeho čítanie do budúcnosti nevylúčil.

Štefan A. na súde takisto zopakoval verziu obžalovaného Pavla R. o tom, že riešenie sporu skrz zmenky mal poradiť nebohý právnik Ernest Valko. Potvrdil tak obhajobnú verziu. O zmenkách mal podľa neho vedomosť okrem zavraždeného Valka aj zavraždený Peter Čongrády a bývalá manželka Pavla R. Viera Rusková. Tú navrhuje obhajoba predvolať ako svedka.

Na otázku prokurátora Šantu prečo mala americká CME uhradiť iba 80 miliónov slovenských korún a Pavol R. 500 miliónov slovenských korún, reagoval Štefan A. tak, že Američania boli ochotní splatiť iba pôvodnú pohľadávku Siloša Pohanku.

Na súde Štefan A. taktiež podporil tvrdenie obhajoby, že protihodnotou za zmenky bola záruka, že Markíza nepríde o licenciu. Toto tvrdí obžalovaný Pavol R. a spochybňuje to výpoveď svedkyne Anny Hausknotzovej, ktorá v tom čase pracovala pre Radu pre rozhlasové a televízne vysielanie.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku údajnú komunikáciu medzi Marianom K. a jeho spoločníkom v spoločnosti Gamatex Štefanom A. Prokurátor to urobil na pojednávaní ku kauze tzv. televíznych zmeniek.

Prokurátor odmietol po otázkach novinárov na obsah komunikácie reagovať, vzhľadom na to, že dôkaz ešte nebol vykonaný. Takisto nekomentoval, či bola otázka z pondelkového pojednávania (22. 7.) v súvislosti s výrazmi „slina“ a „slintoš“ smerovaná práve na údajnú komunikáciu Mariana K. a Štefana A.



Komunikácia medzi Marianom K. a Štefanom A. sa na stredajšom pojednávaní čítať nebude. Odmietol to predseda senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z dôvodu, že sa obhajoba s dôkazom nestihla oboznámiť. Nevylúčil vykonávanie dôkazu do budúcnosti.

Obhajcovia Mariana K. a Pavla R. namietali uskutočnenie jeho svedeckej výpovede v stredu, vzhľadom na to, že sa dozvedeli o existencii nového dôkazu. Návrh bol zamietnutý s tým, že keď sa komunikácia čítať bude neskôr, tak bude prípadne dodatočne predvolaný, aby bol s dôkazom konfrontovaný.

Na snímke uprostred Štefan Agh na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 24. júla 2019.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.“

Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám.

Akvizícia pohľadávky voči Markíze sa mala udiať násilným spôsobom


Niekdajšia členka Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Anna Hausknotzová vypovedala pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, že Marian K. získal od Siloša Pohanku pohľadávku násilným spôsobom. "Ľahko sa vám podpisuje, keď máte pištoľ pri hlave," uviedla Hausknotzová údajné slová Pohanku.

Pohanku mala Hausknotzová stretnúť na premiére filmu o jeho otcovi. Na nej sa ho mala spýtať, či naozaj predal Gamatexu pohľadávku za korunu. Na to jej mal odpovedať áno a dodať, že mal pištoľ pri hlave.

Na otázky novinárov po výpovedi odmietla odpovedať.

Pohankova firma ESPE štúdio predala Gamatexu pohľadávku voči Markíze. Aj na základe tejto pohľadávky sa uskutočnilo násilné obsadenie Markízy v roku 1998. Toto obsadenie sa malo vyrovnať podľa Pavla R. aj spornými zmenkami.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora "po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".

Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám.