Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na dvojicu zadržanú počas akcie Judáš

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obžaloba bola podaná na bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra G. a bývalého bratislavského policajta Ladislava V.

Bratislava 19. mája (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v stredu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na dvojicu zadržanú počas decembrovej akcie Judáš. TASR to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Obžaloba bola podaná na bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra G. a bývalého bratislavského policajta Ladislava V.

"Prokurátor ÚŠP podal 19. mája ŠTS obžalobu na obvinených P. G. a L. V. za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Ide o jeden zo skutkov, ktoré boli pôvodne v trestnom konaní mediálne označované ako Judáš. Obaja obvinení sú naďalej stíhaní väzobne," dodal hovorca. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desiatich do 15 rokov.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) na začiatku decembra 2020 obvinila osem osôb v rámci akcie Judáš. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie.

Medzi obvinenými boli v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či námestník SIS Boris B., ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.