Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Minister financií Kažimír prisľúbil zvýšenie počtu prokurátorov

Na snímke Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Peter Kažimír objasnil, že pozná situáciu na prokuratúre. Pripomenul však, že zároveň platí sľub tejto vlády nezvyšovať počet tabuľkových miest zamestnancov štátu.

Bratislava 28. júla (TASR) – Prokuratúra by sa mala personálne posilniť. Prisľúbil to po dnešnom rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Reagoval na minulotýždňové slová generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, že prokuratúre chýbajú prokurátori.

„Je reálne navýšenie tabuľkových miest na prokuratúre,“ vyhlásil dnes šéf rezortu financií. „Už aj s ohľadom na to, že prokuratúra si robí veľmi dobrú robotu pri boji s daňovými únikmi,“ doplnil.

Čižnár minulý štvrtok (24.7.) povedal, že prokuratúra je personálne poddimenzovaná a bude požadovať zvýšenie počtu o 35 prokurátorov. Prokurátori by mali byť zaradení nie na Generálnu prokuratúru (GP), ale najmä na okresné a krajské prokuratúry.

„Polovica prokurátorov pracuje aj cez víkendy, aby stíhala svoju robotu,“ vysvetlil situáciu na najnižších zložkách prokuratúry Čižnár.

Kažimír objasnil, že pozná situáciu na prokuratúre. Pripomenul však, že zároveň platí sľub tejto vlády nezvyšovať počet tabuľkových miest zamestnancov štátu. „Aj prokurátori sú zamestnanci štátu,“ poznamenal.

Problém chce minister financií riešiť súčasne s reformou štátnej správy ESO, ktorá má priniesť úsporu tabuľkových miest. „Spolupracujeme úzko s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a budeme o tom hovoriť pri príprave rozpočtu na budúci rok, lebo to nie je len otázka tohto roku. Takýto zvýšený počet prokurátorov by samozrejme bol aj v ďalších rokoch a na to musí reagovať aj návrh rozpočtu,“ vysvetlil Kažimír.

Podľa najnovšej výročnej správy Generálnej prokuratúry SR za rok 2013 pôsobilo ku koncu posledného kvartálu na Slovensku 907 prokurátorov. Z tohto počtu pracovalo 119 prokurátorov na samotnej GP. Čižnár na minulotýždňovej tlačovej konferencii vysvetlil, že nedostatok prokurátorov súvisí s tým, že prokuratúra už približne dva a pol roka nemôže prijímať právnych čakateľov.