Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prokurátori ÚŠP ukončili stíhanie 114 osôb za organizovaný zločin

Ilustračné foto Foto: TASR

Po rozložení tradičných zločineckých skupín pôsobiacich na území Slovenska sa na ich miesto pokúšajú infiltrovať zločinecké skupiny zložené z občanov iných štátov.

Bratislava 4. júna (TASR) - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v minulom roku skončil trestné stíhanie 114 obvinených za trestné činy charakteru organizovaného zločinu. Uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Podľa jej slov pre tieto trestné činy bola podaná obžaloba na 51 obvinených a s ôsmimi obvinenými bola uzavretá dohoda o vine a treste. V 18 prípadoch bolo trestné stíhanie skončené podmienečným zastavením trestného stíhania spolupracujúceho obvineného.

"Oproti predchádzajúcim rokom podstatne klesol počet obvinených, ktorí súhlasili s uzavretím dohody o vine a treste (v roku 2015 ich bolo 34), zatiaľ čo počet podmienečných zastavení trestného stíhania spolupracujúceho obvineného podľa paragrafu 218 Trestného poriadku ostal v podstate na rovnakej úrovni (v roku 2015 ich bolo 21). Takýto spôsob vybavenia veci je podmienený vôľou niektorých bývalých členov zločineckých skupín spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní pri odhaľovaní a objasňovaní trestnej činnosti páchanej týmito skupinami," objasnila ďalej hovorkyňa.

Ako ďalej dodala, operatívne poznatky polície opakovane potvrdzujú, že po rozložení tradičných zločineckých skupín pôsobiacich na území Slovenska, na ich miesto nastúpili a do zločineckého prostredia Slovenskej republiky sa pokúšajú infiltrovať zločinecké skupiny zložené z občanov iných štátov (Uzbekistan, Turecko, Albánsko).

"Ich existencia a spôsob činnosti sú založené na etnickom a rodovom základe, kde sa páchatelia nielen dobre poznajú, ale majú medzi sebou silné rodinné väzby. Za takýchto okolností je prakticky nemožné získať informácie a poznatky o ich zložení, organizačnej štruktúre a spôsoboch páchania trestnej činnosti. Pokiaľ sa v ojedinelom prípade stane, že niekto z takejto skupiny začne spolupracovať s políciou, vystavuje nebezpečenstvu ohrozenia života a zdravia nielen seba, ale aj svoju rodinu nachádzajúcu sa na území domovského štátu," povedala hovorkyňa.