Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prokuratúra akceptovala časť pripomienok k novelám o prokurátoroch

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Z informácií zverejnených v portáli právnych predpisov vyplýva, že k novelám prišlo celkom 256 pripomienok, z toho 15 zásadných.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR čiastočne korigovala svoje predstavy o zmenách v jej fungovaní. Akceptovala časť pripomienok, ktoré prišli k predstaveným novelám zákonov o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry a o prokuratúre.

Z informácií zverejnených v portáli právnych predpisov vyplýva, že k novelám prišlo celkom 256 pripomienok, z toho 15 zásadných. Medzirezortné pripomienkové konanie skončilo 4. augusta. GP ešte nepredstavila finálnu podobu návrhov zákonov.

Právnička Eva Kováčechová, spolupracujúca so združením Via Iuris, pre TASR uviedla, že sa im podarilo uspieť pri viacerých podaných pripomienkach. Rokovanie s predstaviteľmi prokuratúry označila za konštruktívne. „Stále však zostali nie nepodstatné body, kde sme sa nezhodli,“ vysvetlila.

Via Iuris kritizovala predstavené novely, pričom uviedla, že výrazne posilňujú právomoci generálneho prokurátora. GP podľa Kováčechovej neustúpila z návrhu, aby generálny prokurátor zotrval vo funkcii po uplynutí mandátu až do chvíle, kým nebude zvolený jeho nástupca.

Prokuratúra tiež nepripustila, aby vo výberových komisiách na prokurátorov sedeli aj ľudia mimo prokuratúry, čo navrhovala mimovládna organizácia. Podľa Kováčechovej naďalej trvá aj na tom, aby mal generálny prokurátor právo preložiť prokurátora na prokuratúru nižšieho stupňa bez rozhodnutia disciplinárnej komisie.

Via Iuris uspela napríklad s návrhom, aby sa na internete zverejňovali podklady o jednotlivých uchádzačoch vo výberových konaniach na prokurátorov, ako je to u sudcov. Kritika organizácie smerovala i k návrhu na zavedenie odmien pre prokurátorov bez bližších pravidiel. Kováčechová vysvetlila, že dostali prísľub, že podmienky vyplácania odmien budú spresnené a prokurátori by ich mali dostávať iba za činnosti nesúvisiace s výkonom funkcie. GP vyhovela Via Iuris čiastočne aj pri zámere, aby mal generálny prokurátor právomoc vymenovať vedúceho funkcionára prokuratúry bez súhlasu Rady prokurátorov.

Na skončené medzirezortné pripomienkové konanie zareagovala aj parlamentná SDKÚ-DS. Jej predseda Pavol Frešo považuje predložené zákony za ďalšiu snahu Smeru-SD o „uzurpovanie si moci“ na prokuratúre. Obáva sa, že sporné predstavy, ktoré Generálna prokuratúra vypustila na základe pripomienok, sa môžu predsa len zrealizovať.

Podľa Freša totiž existuje reálne riziko, že návrhy môže vládna strana „prepašovať“ v tichosti cez iné zákony. „Prokuratúra musí fungovať na základe prísnej hierarchie. Jej monokratický systém však môže zvádzať na prílišnú koncentráciu moci. Návrhy predložené do pripomienkového konania sú toho dôkazom,“ doplnil Freša predseda sekcie spravodlivosti a bezpečnosti opozičnej strany Ján Keselý.

Prokuratúra odôvodnila, že cieľom zmien je zefektívnenie jej činnosti. Precizuje tak postavenie prokurátorov a právnych čakateľov prokuratúry. Novým komplexným spôsobom upravuje výberové konania, rozširuje oprávnenia prokurátorskej samosprávy, sprísňuje disciplinárnu zodpovednosť prokurátorov, rozširuje ich majetkové priznania, ale napríklad tiež zavádza viaceré motivačné a zásluhové opatrenia pre nich a zlepšuje sociálne postavenie prokurátorov odchádzajúcich do starobného dôchodku.