Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

GP: Prokuratúra bude plniť svoje úlohy aj po zrušení ÚŠP

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Generálna prokuratúra SR po vykonaní zmeny garantuje plnenie úloh prokuratúry SR, priblížila hovorkyňa pre TASR.

Bratislava 4. marca (TASR) - Prokuratúra bude plniť svoje úlohy aj po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Generálna prokuratúra (GP) SR to deklarovala v stanovisku, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Zuzana Drobová. Špeciálna prokuratúra sa zruší od 20. marca.

"Generálna prokuratúra SR sa intenzívne pripravuje na implementáciu zákonov súvisiacich so zrušením ÚŠP GP SR a ku dňu 20. marca 2024 bude implementácia zrealizovaná. Generálna prokuratúra SR po vykonaní zmeny garantuje plnenie úloh prokuratúry SR," priblížila hovorkyňa pre TASR.

Ako avizoval generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, verejnosť bude o komplexných opatreniach v tejto súvislosti informovaná. Zároveň platí jeho skoršie stanovisko, že v prípadoch, ktoré sú na Špecializovanom trestnom súde, budú aj naďalej konať súčasní prokurátori ÚŠP, ak tomu nebudú brániť objektívne dôvody (napríklad skončenie služobného pomeru prokurátora).

Rovnaký princíp uplatní generálny prokurátor aj v trestných veciach, v ktorých došlo ku skončeniu vyšetrovania a ÚŠP bol predložený návrh na podanie obžaloby alebo na iné rozhodnutie.