Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Prokuratúra bude vyšetrovať zásahy policajtov pri protestoch Gorila

Pred Národnou radou SR sa dnes opäť zišla skupina ľudí, ktorá protestovala proti Gorile. Foto: TASR

Dokument, hovorí o zneužití právomocí verejného činiteľa a použití hrubého násilia proti skupine osôb, ku ktorej malo prísť 9. marca pri bratislavskom proteste Gorila.

Bratislava 20. marca (TASR) - Trestné oznámenie na políciu podal na Generálnu prokuratúru SR Štefan Potocký z Kalnej nad Hronom. Dokument, ktorý poskytol médiám, hovorí o zneužití právomocí verejného činiteľa a použití hrubého násilia proti skupine osôb, ku ktorej malo prísť 9. marca pri bratislavskom proteste Gorila.

"Podanie trestného oznámenia sme dôkladne zvážili až po predchádzajúcej medializácii stanoviska Ministerstva vnútra SR, že zásah polície proti demonštrantom bol oprávnený a primeraný, lebo občania pri demonštrácii použili proti polícii dlažobné kocky," uvádza sa v oznámení.

V dokumente sa ďalej tvrdí, že útok bol vyprovokovaný zo strany polície, ktorá pokojný pochod demonštrantov sprevádzala autami až k budove Národnej rady SR, kde "na bezbranných a pokojných občanov čakali ťažkoodenci v niekoľkých radách, aby ich brutálnym spôsobom rozohnali." Takto ich podľa oznámenia vlákala do pasce.

Potocký, ktorý v oznámení vystupuje v mene občanov SR, argumentuje aj fotografiami a videami z miesta útoku, na ktorých je podľa jeho slov vidieť, že dav bol pokojný.