Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Prokuratúra zváži potrestanie sudcu v kauze bankomatovej mafie

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Ján G. a ďalší sa na slobodu dostali po tom, ako krajský súd vyhodnotil, že sudca Okresného súdu Bratislava 1, ktorý prípad prejednáva, konal nesústredene a jeho chybou došlo k prieťahom.

Bratislava 9. mája (TASR) - Generálna prokuratúra SR zváži podanie podnetu na podanie dovolania ministrom spravodlivosti proti prepusteniu troch obžalovaných v prípade bankomatovej mafie. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová s tým, že prokuratúra najskôr počká na doručenie rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave o prepustení obžalovaných.

Ján G. a ďalší sa na slobodu dostali po tom, ako krajský súd vyhodnotil, že sudca Okresného súdu Bratislava 1, ktorý prípad prejednáva, konal nesústredene a jeho chybou došlo k prieťahom. "V dôsledku čoho charakter väzby ako zabezpečovacieho inštitútu nadobudol charakter sankčný," zdôvodnil krajský súd. Spomínaným sudcom je Juraj Mihál, ktorý už v súčasnosti čelí návrhu na disciplinárne stíhanie za iné pochybenia.

Televízia Markíza vo štvrtok (8.5.) informovala, že obžalovaní, ktorých prepustili, sú opäť za mrežami. Podľa televízie ich zatkli policajti pre ďalšie krádeže bankomatov v Česku a Rakúsku. Predajňová dnes uviedla, že boli zadržaní na základe pokynu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Prokuratúra obžalovala v tomto prípade päť mužov, ktorí mali najmä v roku 2010 ukradnúť deväť bankomatov na západe Slovenska spolu s 280.000 eurami. Škoda, ktorú spôsobili na zničených bankomatoch, či zariadení budov sa však šplhá ešte vyššie. Obvinení Ján G., Martin K. a ďalší Martin K. boli stíhaní väzobne, ďalší obvinení Marek D. a Peter T. sú na úteku.