Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Prokuratúra: Konania na OS Bratislava I trvajú aj vyše desiatich rokov

Na archívnej snímke zo 6. augusta 2020 budova Justičného paláca, sídla Okresného súdu Bratislava I. Foto: TASR - Pavol Zachar

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák považujú za jedno z riešení zriadenie Mestského súdu Bratislava.

Bratislava 22. februára (TASR) - Súdne konania na Okresnom súde (OS) Bratislava I trvajú po podaní obžaloby neraz aj vyše desiatich rokov. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Podpredseda OS Bratislava I René Milták vlani v novembri uviedol, že na súde chýba 17 sudcov.

Prokurátori Okresnej prokuratúry Bratislava I podali minulý rok 120 sťažností na nečinnosť tohto súdu. "Ide o dlhé roky neriešený problém, preťaženosť súdu je enormná. V niektorých trestných veciach sa zmenil po podaní obžaloby zákonný sudca aj sedemkrát. Je otázkou, či v takýchto prípadoch má ešte trestná represia účel a zmysel a či z pohľadu poškodeného môžeme vôbec hovoriť o spravodlivosti," zdôraznila okresná prokurátorka v Bratislave I Monika Zámečníková.

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák považujú za jedno z riešení zriadenie Mestského súdu Bratislava. Súdna rada zároveň vlani v októbri odporučila Ministerstvu spravodlivosti SR personálne posilniť OS Bratislava I, zabezpečiť sudcom vyššie finančné ohodnotenie a zlepšiť materiálno-technické vybavenie súdu.