Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prokuratúra upozornila na nesprávny postup pri prenájme Kráľovej hory

Mimoriadny brífing primátora hlavného mesta Bratislavy Milana Ftáčnika k podpísaniu zmluvy medzi bratislavskou samosprávou a spoločnosťou J & T Real Estate k zámene pozemkov na Kráľovej hore. Archívna foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Krajská prokuratúra vyšetruje na podnet poslanca Igora Bendíka. Prenájom sa týka firmy blízkej J&T Real Estate.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Pri prenájme Kráľovej hory firme blízke J&T Real Estate mesto nepostupovalo v súlade so zákonom. Tvrdí to Krajská prokuratúra v Bratislave, ktorá v tejto veci podala upozornenie prokurátora. Mesto teraz vypracuje právnu analýzu, rokovať o nej by mali poslanci v novembri.

Na prokuratúru sa v lete s podnetom obrátil poslanec Igor Bendík (SaS). Chcel si nechať preveriť postup a mestu tak prišlo upozornenie prokurátorky Eleny Černej. Vypracovala ho koncom septembra, na rokovaní štvrtkového (25.10.) zastupiteľstva sa však neocitlo. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) reagoval, že by s tým prišiel do zastupiteľstva, ak by prokurátor namietol rozhodnutie poslancov. "Tu sme vychádzali z toho, že opatrenia je možné prijať na úrovni primátora," dodal.

Výklad upozornenia si však primátor a niektorí poslanci vysvetlili inak. "My sme pri zverejňovaní zámeru prenajať pozemok na Kráľovej hore v jednej jeho časti zmenili oznámenie a vyvesili sme iba tú zmenu. Prokurátor namieta, že sme mali 15 dní pred zastupiteľstvom vyvesiť celý majetok, ktorý chceme zameniť," vysvetľoval Ftáčnik. "Prokuratúra nežiada, aby sme niečo vrátili späť." Primátor síce priznáva, že lehota zrejme nebola naplnená tak, ako to káže zákon, ale zmysel podľa neho naplnený bol. "Máte pocit, že niekto nevedel, že chceme prenajať pozemok na Kráľovej hore?" pýtal sa.

Na budúce rokovanie zastupiteľstva však pripravia právnu analýzu. Tá má povedať, či upozornenie prokurátora spôsobuje neplatnosť uznesenia z júna. Návrh inicioval poslanec Ján Hrčka (nezávislý) a vo štvrtok podvečer ho prijalo 22 z 26 prítomných poslancov. "Treba dať tieto veci predsa do súladu so zákonom, iná cesta nie je," tvrdí Bendík.

V upozornení prokurátora, ktoré má TASR k dispozícií, tiež prokurátorka žiada hlavné mesto, aby v budúcnosti pri nakladaní so svojim majetkom dôsledne dodržiavalo zákonný postup. Upozornenie musí mesto vybaviť do 30 dní od jeho doručenia.

Prenájom lúky nad Dlhými dielmi, ktorej vlastníkom je spoločnosť Kráľova hora, blízka J&T Real Estate, schválili mestskí poslanci po niekoľkomesačných rokovaniach v júni. Mesto takto chcelo lúku zachrániť pre Bratislavčanov, aby sa na nej nemohlo stavať. Finančná skupina za ňu dostala pozemky v Petržalke a v Ružinove a ešte aj malej mestskej časti Devín odpustila dlh, ktorý bol podľa jej slov vo výške 15 miliónov eur. Poslanec Peter Osuský (OKS) vtedy upozornil, že zámena musí byť pre investora asi dobrý biznis, keď s týmto súhlasil.

Nájomnú zmluvu mesto s finančnou skupinou podpísalo 23. augusta. Pozemky si mesto s investorom prenajalo na 30 rokov. Ešte pred uplynutím tohto času by si chceli obe strany pozemky zameniť. Mesto sa chcelo prenájmom vyhnúť poplatkom z predaja, na ktoré teraz nemá. Spoločnosti tak bude zatiaľ za Kráľovu horu o rozlohe 205.769 metrov štvorcových platiť prenájom vo výške 851.742 eur, J&T mestu dá zase za pozemky o výmere 91.571 metrov štvorcových 851.034 eur ročne.