Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prokuratúra začne stíhanie pre policajný zásah v Moldave nad Bodvou

Foto: TASR

Polícia ešte v júni 2013 odmietla, že by pri zásahu v rómskej osade konala nezákonne alebo brutálne. Akcia bola plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach.

Bratislava 16. januára (TASR) - Krajská prokuratúra v Prešove prikázala začať trestné stíhanie v prípade policajného zásahu v Moldave nad Bodvou pre podozrenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a porušovania domovej slobody. Pre TASR to potvrdil hovorca krajskej prokuratúry Marián Spišák.

"Prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove po preskúmaní spisového materiálu týkajúceho sa policajného zákroku zložiek Policajného zboru v Moldave nad Bodvou dňa 19. júna 2013 vydal pokyn na začatie trestného stíhania," uviedol Spišák. Pokyn podľa neho dostal vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra v Banskej Bystrici, ktorý bude v tomto prípade viesť vyšetrovanie.

Policajný zásah v Moldave nad Bodvou kritizuje aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Podľa ombudsmanky prišlo postupom polície k závažnému porušeniu základných práv a slobôd väčšieho počtu fyzických osôb. O tejto záležitosti chcela diskutovať na zasadaní vlády 8. januára, na rokovaní však nedostala slovo. Kabinet síce zaradil jej vyrozumenie a odporúčania vyplývajúce z udalosti do programu, avšak neotvoril rozpravu.

Polícia ešte v júni 2013 odmietla, že by pri zásahu v rómskej osade konala nezákonne alebo brutálne. Akcia bola plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí vrátane detí. Na výsluch predviedli 15 ľudí, dve osoby boli obvinené z útoku na verejného činiteľa.