Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Do protestnej akcie Babysitting Day sa zapojilo viac ako 9000 učiteľov

Z protestnej akcie učiteľov Babysitting day na ZŠ Matice slovenskej v Prešove 10. decembra 2015. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zámerom protestnej akcie bolo pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov sa neodvíja od trhových pravidiel.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Dnešnú protestnú akciu Babysitting Day podporilo 9350 učiteľov z 502 škôl z celého Slovenska. TASR o tom informoval Branislav Kočan z Iniciatívy bratislavských učiteľov (IBU), ktorá bola jej iniciátorom.

Zámerom protestnej akcie bolo pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov sa neodvíja od trhových pravidiel, ale je na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí. Učitelia však chceli poukázať aj na to, že problém nie je len v samotných platoch, ale celkovo v peniazoch, ktoré v školstve na zabezpečenie kvalitného vzdelania chýbajú. "Sme veľmi milo prekvapení tým, akú odozvu u kolegov mala táto myšlienka," uviedol Kočan v súvislosti s účasťou pedagógov.

Učitelia, ktorí sa do protestnej akcie zapojili, zamerali dnes svoju prácu skôr na výchovu ako vzdelávanie. Vyučovanie prispôsobili tak, aby ho viedli hravou alebo zábavnou, avšak zároveň aj poučnou formou.

V mnohých prípadoch učitelia diskutovali so žiakmi o situácii v slovenskom školstve, napríklad v Spojenej škole v Nitrianskom Pravne či v Gymnáziu Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši. V ZŠ na Ulici Mirka Nešpora v Prešove sa venovali prípravám na vianočné aktivity, ale tiež športovali a premietali filmy. Podobný program pripravili učitelia na prvom stupni aj v ZŠ Karloveská 61 v Bratislave. Žiaci na druhom stupni tejto školy mali besedy s príslušníkmi Policajného zboru, deviataci sa so školskou pedagogičkou venovali testom zameraným na výber budúceho povolania.

Pedagógovia tiež dokázali, že učiteľom nechýba kreativita a vtip. Napríklad jeden z profesorov považskobystrického gymnázia využil Babysitting Day na to, aby vyučoval v zástere a s vareškou.